De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Steeds meer mensen in Europa raken besmet met de virusziekte tekenencefalitis of TBE (tick-borne encephalitis).
Besmette teken kunnen dit virus overdragen op mensen en hersenvliesontsteking of een infectie van het ruggenmerg veroorzaken. Bij een tekenbeet hecht het diertje zich vast in de huid en zuigt bloed op. Een teek die besmet is met TBE kan de ziekte overdragen van zodra hij zich vasthecht in de huid. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, die ook door besmette teken wordt overgedragen, helpt het dus niet om het diertje snel te verwijderen en zo de kans op besmetting te verkleinen. Teken met het TBE-virus komen vooral voor in grote delen van Centraal- en Oost-Europa. Wie naar een risicogebied reist en buitenactiviteiten plant, wordt aangeraden zich te beschermen.
TBE komt voor in tenminste 27 Europese landen, waaronder ook bij Belgen populaire vakantielanden als Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Kroatië, Slovenië, Noorwegen, Zweden en Finland5. Vooral wie in de natuur gaat wandelen, sporten of kamperen, loopt het risico om gebeten te worden door een teek. In gebieden waar teken met het TBE-virus voorkomen, blijkt 9% van de diertjes besmet6. Elk jaar lopen in Europa ongeveer 10.000 mensen de ziekte op7. In België is het risico op een infectie met het TBE-virus zeer klein1. Tussen 2019 en 2021 raakten 13 Belgen besmet: 10 van hen na een reis in het buitenland, 3 van hen in eigen land.
“Patiënten besmet met het TBE-virus krijgen in een eerste fase meestal koorts, spierpijn en hoofdpijn. Wanneer na een tekenbeet de eerste symptomen verdwenen zijn, kunnen bij TBE na ongeveer twee weken ernstigere symptomen opduiken. Zo kan de virale infectie de hersenen en het ruggenmerg aantasten. Er bestaat bovendien geen specifieke behandeling.”
Dokter Charlotte Martin, afdelingshoofd Infectieziekten, CHU Saint-Pierre.
Dokters raden aan om na een tekenbeet alert te zijn voor griepachtige symptomen.
ie naar een risicogebied reist, wordt aangeraden zich goed te informeren. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen biedt op www.wanda.be alle noodzakelijke info aan. Reizigers kunnen er opzoeken waar TBE voorkomt en de site geeft ook tips om je te beschermen. Zo staat er te lezen dat beschermende kledij tekenbeten kan voorkomen. Hoe? Door pijpen van broeken in de sokken te stoppen, eventueel bedekkende kledij en stevige, hoge schoenen te dragen, kleine kinderen tijdens een boswandeling een pet op te zetten en te kiezen voor licht gekleurde kleren waardoor teken beter zichtbaar zijn.
Verder geeft de site ook informatie over insectenwerende producten om aan te brengen op de huid. En op wanda.be staat ook uitgebreid uitgelegd dat er een vaccin bestaat tegen tekenencefalitis. Dat wordt aangeraden voor wie naar een gebied reist waar tekenencefalitis frequent voorkomt en reizigers er heen gaan tijdens een tekenseizoen en veel buitenactiviteiten plannen of als reizigers er een langere periode of regelmatig verblijven.
Wanda.be