40 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Als we een ziekte zien, dan moeten we er alles aan doen om die te behandelen”

In België is ongeveer een kwart van alle kinderen te zwaar. 7% van die kinderen is effectief obees. De aantallen bij de zeer jonge kinderen zijn aan het stijgen”, zegt dr. Inge Gies,  kinderobesitaskliniek in het UZ Brussel. 

In België is ongeveer een kwart van alle kinderen te zwaar. 7% van die kinderen is effectief obees. De aantallen bij de zeer jonge kinderen zijn aan het stijgen”, zegt dr. Inge Gies, diensthoofd pediatrie en verantwoordelijke voor de kinderobesitaskliniek in het UZ Brussel, in ‘De Wereld van Sofie’ op Radio 1. “Op dit moment is er nog veel te vaak het idee dat ‘een kind zal daar wel uitgroeien’, maar dat is zeker niet altijd het geval.”

Waarom zien we obesitas steeds vaker opduiken bij jonge kinderen? Volgens pediater Inge Gies ligt een combinatie van verschillende factoren aan de basis van het verschijnsel. “Enerzijds weten we dat onze omgeving het ons niet zo makkelijk maakt om gezonde voeding te nuttigen, voldoende te bewegen en ook om voldoende te slapen.” Dat zijn dé drie grote omgevingsfactoren die het risico op de ontwikkeling van overgewicht en obesitas kunnen vergroten. Al zijn dat lang niet de enige. “Anderzijds zijn er ook een aantal erfelijke factoren en factoren die tijdens de zwangerschap al optreden.”

Het begint dus al deels in de buik. “We weten dat als een mama last heeft van haar gewicht, de vetcellen van de baby op een andere manier geprogrammeerd kunnen worden. Het baby’tje heeft dan meer kans om overgewicht te ontwikkelen en als volwassene obees te blijven.” Het is net die overdraagbaarheid die op termijn een probleem kan worden, waarschuwt Gies. “We zijn bang dat we in een vicieuze cirkel gaan terechtkomen, waarbij steeds meer jonge kinderen geprogrammeerd gaan zijn om last te krijgen van hun gewicht.” En die vicieuze cirkel moeten we koste wat kost vermijden volgens haar. “De makkelijkste optie is zorgen dat je nooit obees wordt.”

Meer lezen

https://radio1.be/lees/hoe-kunnen-we-kinderobesitas-aanpakken-we-denken-nog-te-vaak-dat-een-kind-er-wel-zal-uitgroeien

MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up