De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een literatuurstudie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt lessen uit het verleden.
Crisissen zoals de covid-19-pandemie hebben een grote impact op onze gezondheidszorg. Vooral moeders, pasgeborenen, kinderen, adolescenten en ouderen ondervinden daar de grootste gevolgen van. Hoe garanderen zorgverleners en overheden essentiële diensten tijdens de covid-19-uitbraak, en hoe deden ze dit bij eerdere ziekte-uitbraken, natuurrampen en humanitaire noodsituaties? Een literatuurstudie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt lessen uit het verleden.
In 2004 overspoelde een tsunami de kusten van grote delen van Zuidoost-Azië waardoor veel kinderen niet langer toegang hadden tot basisvaccinaties. Om dit te verhelpen, zetten de overheden in op vaccinaties bij ontheemde bevolkingsgroepen. Ook bij een ebola-uitbraak in Sierra Leone, kregen onvoldoende kinderen hun basisvaccinaties. Daar lanceerde de overheid een sensibiliseringscampagne over het belang van vaccinaties en prenatale zorg. Op basis van deze en andere crisissituaties, is nu een rapport opgesteld. Als in de toekomst crisissituaties de vaccinatie van kinderen verhinderen, kunnen overheden hierop terugvallen om te weten welke maatregelen in het verleden succesvol waren. Ook voor de huidige COVID-19-pandemie trok de studie relevante lessen. Het rapport bundelt 120 unieke interventies gelinkt aan verschillende scenario's. Deze gaan van voorlichtingsprogramma's op de radio tot drive-through prenatale zorg.
Meer lezen