De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Het virus heeft nog volop marge om te evolueren”, zegt viroloog Philippe Lemey in De Standaard.
De nieuwe omikronvariant is besmettelijker dan eerdere versies van het coronavirus én knaagt harder aan de immuniteit. Zijn nóg gemenere varianten denkbaar? “Het virus heeft nog volop marge om te evolueren”, zegt viroloog Philippe Lemey in De Standaard.
Zijn hele werkzame leven al bestudeert evolutieviroloog Philippe Lemey (Rega-Instituut, KU Leuven) hoe virussen muteren en zich aanpassen aan de omstandigheden. Maar een reuzensprong zoals het coronavirus met de omikronvariant heeft gemaakt, heeft hij nog niet vaak gezien.
‘Dit is toch wel heel markant’, zegt Lemey. ‘Liefst vijftig mutaties bij elkaar, en een stekeleiwit (de ‘enterhaak’ waarmee het virus onze cellen binnenkomt, red.) dat grotendeels is herbouwd. Het lijkt haast een nieuw virus, vergeleken met de oorspronkelijke versie uit Wuhan.
‘We zien de evolutie in volle actie. Bij toeval ontstaan vormvarianten van het coronavirus, waaruit de natuurlijke selectie de betere varianten oppikt. Die zijn net iets besmettelijker, of omzeilen de immuunafweer net iets efficiënter dan eerdere versies.’
Dát het coronavirus muteert, is op zich geen verrassing, zegt Lemey. ‘Álle virussen muteren (zie inzet), en de beste variant wint.’ In een pandemie als deze komt die beste variant neer op de variant die zich het lastigst door de mens laat indammen.
Meer lezen