De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Tientallen jaren lang hebben we gedacht dat de neurogenese, zijnde de vorming van nieuwe neuronen, stilvalt na de kinderjaren. Recente onderzoeken hebben evenwel aangetoond dat de hersenen van de mens op volwassen leeftijd nog altijd nieuwe neuronen produceren, met name in de hippocampus, een zone die essentieel is voor het geheugen en het leren. Dat verschijnsel vertraagt mettertijd, maar valt nooit volledig uit. Die ontdekking biedt dus een heel andere kijk op de cognitie en opent de weg naar innovatieve strategieën bij de behandeling van neurologische aandoeningen.
Recente studies uitgevoerd bij patiënten met een therapieresistente epilepsie hebben een correlatie vastgesteld tussen neurogenese en de cognitieve prestaties. De vorsers hebben vastgesteld dat mensen met een groter aantal nieuwe neuronen betere resultaten behaalden bij verbale leertests. Die nieuwe neuronen blijken een essentiële rol te spelen bij de taal en de communicatie van de mens. Bij proefdieren daarentegen blijken de nieuwe neuronen een ruimtelijke functie te hebben.
De klinische implicaties van die ontdekkingen zijn immens. Aandoeningen zoals epilepsie en de ziekte van Alzheimer gaan vaak gepaard met minder neurogenese. Stimulering van de productie van nieuwe neuronen zou dus niet alleen de cognitieve functies kunnen verbeteren, maar zou ook nieuwe therapeutische mogelijkheden kunnen bieden. Momenteel loopt een klinische studie naar het effect van fysieke oefeningen op de neurogenese bij epilepsiepatiënten. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.
Uiteraard moet dat alles nog worden gevalideerd. Maar het zou dus best kunnen dat eenvoudige maatregelen bevorderlijk zijn voor de gezondheid van de hersenen. Regelmatige lichaamsbeweging, een goede slaap, een evenwichtige voeding en stimulerende activiteiten zoals lezen zijn bevorderlijk voor de vorming van nieuwe neuronen en versterken de cognitieve veerkracht, een belangrijk wapen tegen veroudering en neurologische afwijkingen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.