De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Vorsers hebben recentelijk een verontrustende correlatie vastgesteld tussen een hoge consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen en een snellere biologische veroudering. Uit die studie, die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, blijkt voorts dat die vaststelling losstaat van de algemene kwaliteit van de voeding.
De vorsers zijn voor hun studie uitgegaan van de gegevens van meer dan 22 000 mensen die hebben deelgenomen aan de Moli-Sani-studie. Door meting van verschillende biomarkers in het bloed hebben ze de biologische leeftijd geraamd. Die weerspiegelt de reële toestand van de organen en de weefsels van het lichaam in tegenstelling tot de chronologische leeftijd. Veel courante voedingsmiddelen zoals industrieel bereid brood, gearomatiseerde yoghurt en bepaalde graanproducten zijn sterk bewerkt en bevatten vaak additieven, gehydrogeneerde vetten en maltodextrines.
Mensen die veel van die producten aten, vertoonden een snellere biologische veroudering. Dat kan wijzen op een zwakkere gezondheidstoestand. Simona Esposito, eerste auteur van de studie, onderstreept: “Een hoge inname van sterk bewerkte voedingsmiddelen kan het verouderingsproces versnellen, ongeacht hun voedingswaarde”. Marialaura Bonaccio, epidemiologe, voegt er nog aan toe dat die schadelijke effecten mogelijk te wijten zijn aan de industriële procedés, die vaak leiden tot een verlies van voedingsstoffen en wijziging van de voedselmatrix.
Hier klikken om er meer over te vernemen.