De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Patiënten moeten soms tot twee jaar wachten voor ze zich bij een huisartsenpraktijk kunnen aansluiten, zo bleek uit een bevraging van De Standaard.
. Het huisartsentekort weegt bij veel huisartsen zwaar door. Twee artsen uit Kruibeke en Turnhout, regio’s met een groot probleem, getuigen in De Standaard.
Wim Schippers ging zo’n elf jaar geleden aan de slag in een Turnhoutse groepspraktijk die groeide van een koppel naar vijf vaste huisartsen en twee artsen in opleiding.
De praktijk voerde in 2020 een patiëntenstop in. “100 procent van de praktijken in Turnhout en Oud-Turnhout heeft dat. In de Noorderkempen is dat 70 procent. Veel buurgemeenten weigeren Turnhoutse patiënten die elders proberen. Sommigen hebben een absolute stop of laten eventueel nog familieleden toe. Bij ons zijn nieuwkomers in de buurt nog welkom, al wordt ook die straal steeds kleiner. En we moeten eerlijk zijn, als de situatie niet verandert, dan gaat ook dat niet blijven duren. Soms valt een collega langdurig uit. Dan heb je er plots een paar honderd patiënten bij. Dat is voor de patiënt uiteraard niet aangenaam. Mensen bellen soms in paniek dat ze geen arts vinden. Ze raken telefonisch niet makkelijk binnen. Ze merken dat ze minder vlot bij de arts terechtkunnen. We proberen de urgentie in te schatten, maar soms kan het pas op het einde van de week.”
Meer lezen
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220707_97677774
Non sense !
Vraag aan de lokale kringen een lijst te publiceren van de huisartsenpraktijken die enkel op afspraak ontvangen en een lijst van de (solo)artsen die werken volgens het systeem van open deur.Zo kunnen de patienten kiezen tussen een week wachten voor een tandabcès of vandaag nog geholpen worden...kwestie van beschikbaarheid.