De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Vaccinatie is een van de belangrijkste aanwinsten voor de volksgezondheid en heeft de zuigelingensterfte in de wereld in vijftig jaar tijd doen dalen met 40%. Volgens een nieuwe studie heerst er echter in vele streken van de wereld nog altijd wantrouwen ten aanzien van vaccinatie. Dat maakt het moeilijk de vaccinatiegraad te verkrijgen die nodig is om een heropflakkering van bepaalde infectieziekten te voorkomen, zoals blijkt uit de recente opflakkering van mazelen in meerdere landen.
Dat wantrouwen is toe te schrijven aan allerhande factoren: eigen ervaringen, ervaringen van mensen uit de entourage, angst voor bijwerkingen, het geloof dat er weinig risico op infectie is in maatschappijen die weinig worden blootgesteld aan epidemieën, religieuze of culturele overtuigingen en de overtuiging dat producenten van vaccins vooral hun economische belangen nastreven.
Daar komt nog de toenemende complexiteit van de vaccintechnologie bij (mRNA-vaccins, virale vectoren, geïnactiveerde of afgezwakte vaccins), die het publiek moeilijk kan vatten en wat de zaken extra verdacht maakt.
Bovendien zijn de heilzame effecten van een vaccin, dat wordt toegediend aan gezonde mensen om een vaak onzichtbare ziekte te voorkomen, soms moeilijk te duiden, vooral als er geen onmiddellijk gevaar blijkt te zijn. Die paradox wakkert de aarzeling aan, vooral als de wetenschappelijke communicatie versnipperd is of als er tegenstrijdige boodschappen worden verspreid, met name via de sociale netwerken.
Om de houding ten aanzien van vaccinatie te verbeteren, is het belangrijk toegankelijke, wetenschappelijk correcte en transparante informatie te verspreiden, de vaccinatiestrategie te vereenvoudigen en respect te betonen voor de waarden en de opvattingen van de betrokken populaties.
Hier klikken om er meer over te vernemen.