35 ans d’expertise dans le secteur médical et pharmaceutique

Waarom het welzijn piekt in de zomer

Een studie van een team psychologen van Binghamton University (New York)  die deze zomer in het Journal of Affective Disorders Report werd gepubliceerd, bevestigt een wijdverbreide intuïtieve stelling: mentaal welzijn komt bij de algemene bevolking vaker voor in de zomer en neemt vervolgens af in de herfst. Waarom?  De resultaten van de studie wijzen vooral op de levensstijl, de betere kwaliteit van de voeding en meer lichaamsbeweging in de zomer.

Veel onderzoeken hebben de voordelen van lichaamsbeweging op kwaliteit en tevredenheid met het leven aangetoond en andere onderzoeken suggereerden de weldoende effecten van bepaalde antioxidanten in fruit en groenten op het mentale welzijn. In dit onderzoek specificeren de wetenschappers de aard van de correlaties tussen voedingskwaliteit, slaapkwaliteit, lichaamsbeweging, seizoensveranderingen en mentale problemen bij mannen en vrouwen, en in functie van de leeftijd.

De onderzoekers analyseerden gegevens over voeding, slaap, algemeen welzijn, lichaamsbeweging en mentale problemen van mensen van verschillende leeftijden, die gevolgd werden gedurende vier weken in de zomer en de herfst, en meer dan twee jaar. Een paar van hun bevindingen:

-er is een verband tussen een goede voeding en geestelijk welzijn, ongeacht de onderzochte periode;

- een correlatie tussen een goede slaapkwaliteit en mentaal en algemeen welzijn;

- het verband tussen een goede slaapkwaliteit en een betere kwaliteit van voedsel en meer lichaamsbeweging;

- een impact van seizoensveranderingen op de kwaliteit van voedsel en mentale gezondheid, waaronder minder mentale stress in de zomer dan in de herfst.

In feite zijn het de levensstijlfactoren die de evolutie van veranderingen in welzijn of mentaal onwelzijn in de loop van de seizoenen lijken te sturen. “De correlatie tussen voeding, slaap, lichaamsbeweging en seizoensgebonden veranderingen in mentaal welzijn is complex en multidimensionaal. Een verandering in een leefstijlfactor kan de manier waarop mensen zich tot anderen verhouden veranderen en zo de stemming beïnvloeden”, concluderen de onderzoekers.

Daarom is het een goed idee voor huisartsen, voedingsdeskundigen en zorgprofessionals om bij een vermoeden of diagnose van psychische problemen te kiezen voor een holistische benadering van de patiënt en zijn levensstijl.

Referentie: Journal of Affective Disorders Reports July 2021 DOI : 10.1016/j.jadr.2021.100157 Dynamic associations between daily alternate healthy eating index, exercise, sleep, seasonal change and mental distress among young and mature men and women.

chevron-downarrow-up