35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

Contact

Restaurant Aurum
Kasteel van Ordingen
Ordingen-Dorp 50, 3800 Sint-Truiden
011 58 68 18

Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond, maandag en dinsdag

Al vijf jaar lang leidt Gary Kirchens met meesterhand het restaurant Aurum in Sint-Truiden, gelegen in het Kasteel van Ordingen, het oudste kasteel van België. Het vijfsterrenhotel Kasteel van Ordingen is bovendien lid van Relais & Châteaux. Gary Kirchens, die afkomstig is uit Eupen, leerde het vak in de beste keukens van Frankrijk en België.

Tekst: Marc Vanel

Met zijn 32 kamers en suites ingericht door Pieter Porters, het restaurant Aurum dat in 2022 met een ster werd bekroond, de brasserie Bistro Richard en de wellness is het Kasteel van Ordingen zonder twijfel een bezoekje waard. Zowel voor wie gastronomisch wil genieten als voor wie gewoon even wil ontspannen. Richard Sleurs kocht het kasteel in 1997 en startte in 2000 met een grondige renovatie. Die renovatie zou oorspronkelijk vijf jaar in beslag nemen, maar het werden er uiteindelijk twintig!

Young Mastercook Gary Kirchens staat sinds de opening in de keuken. Toch was dat lang niet zijn eerste ervaring. «Op mijn negentiende heb ik mijn opleiding afgerond en ben ik onmiddellijk naar Frankrijk vertrokken, op zoek naar chefs die me konden helpen of me inspireerden. Ik ben er tot mijn 28ste gebleven. Daarna keerde ik terug naar België en vandaag ben ik 37.»

Kirchens heeft duidelijk indruk gemaakt door te werken voor de meest prestigieuze zaken. Tijdens de winter in Courchevel bij Les Airelles van Pierre Gagnaire en bij Le Strato van Jean-André Charial, ook eigenaar van L’Oustau de Baumanière*** in Les Baux-de-Provence, waar hij werkt in de zomer.

«Ik maakte ook een lange tussenstop van vierenhalf jaar bij Georges V in Parijs. Eerst samen met Éric Briffard en later met Christian Le Squert. Na negen jaar Frankrijk ben ik teruggekeerd naar België. Op mijn 28ste veroverde ik mijn eerste plekje als chef van La Villa Lorraine in Brussel. Op 7 maart 2020 heb ik hier het restaurant officieel geopend. Alle chefs hebben me geïnspireerd. Van de klassieke chefs, tot de zeer moderne of erg technische. Allemaal waren ze verschillend van elkaar, maar allemaal waren ze toppers in hun vak.»

Smaak boven alles

Deze uiteenlopende ervaringen hebben de stijl van Gary Kirchens bepaald: «Ik kan zeggen dat ik een chef ben die vertrekt vanuit de smaak, met veel aandacht voor sauzen. In mijn keuken staan pure smaken voorop. Ik wil het product niet verbergen. Ik probeer altijd het beste uit de producten te halen en elk gerecht een kleine twist te geven. Dat kan bijvoorbeeld met Boeddha’s handfruit of met kaffirlimoen (twee originele citrusvruchten – nvdr.), maar het liefst zo veel mogelijk met lokale producten. Ik maak nooit hetzelfde gerecht opnieuw, ook al komen sommige basiselementen wel terug. Hier hebben we bijvoorbeeld een ravioli met ossenstaart en een Albuferasaus. In het voorjaar serveer ik melklam, maar ook dan zal ik nooit elk jaar dezelfde bereiding of dezelfde garnituur maken. Er zijn echter wel een paar kleine ingrediënten die ik vaker gebruik. Nu de winter voorbij is, serveer ik een ei in blanc-manger met truffel. Dat is een signatuurgerecht. Maar ik zal dus nooit elk jaar hetzelfde gerecht maken.»

En hoe kijkt Kirchens naar de huidige evolutie op gastronomisch vlak? «Ik denk dat we teruggaan naar de pure smaken en lokale producten. We werken steeds meer met korte ketens en dat is ook belangrijk. We kunnen af en toe eens wat moleculaire technieken gebruiken, maar ik denk dat dat gewoon een hype is die weer voorbijgaat.»

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up