L’horizon
50 rue du Moulin - 1325 Chaumont-Gistoux
www.restaurantlhorizon.be
Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag ‘s avonds geopend, en op vrijdag en zondag ook ‘s middags.
Tekst: Marc Vanel
De joviale en goedlachse Alexandre Ciriello is nog maar 28 lentes jong maar heeft al acht jaar ervaring op de teller staan. Hij opende zijn eigen restaurant op 20-jarige leeftijd, toen hij pas was afgestudeerd aan de provinciale hotelschool in Waver. Hij stond er gelukkig niet alleen voor. Zijn ouders, die ooit restaurant Le Caprice in Waver openhielden, hielpen hem op weg. Ze werken nog altijd samen, maar nu is het Alexandre die aan het fornuis staat en zijn ouders aan het werk zet.
“We zijn een klein team”, zegt Alexandre. “Mijn vader en ik staan in de keuken, en dan zijn er nog een afwasser, twee mensen in de zaal, de sommelier en mijn moeder. We hebben ook maar 14 plaatsen. In het begin waren het er wat meer, maar we werkten liever minder om beter te kunnen leven. Ons menu is in de loop der jaren geëvolueerd. Na de coronacrisis verving ik de menukaart door een kaartspel (ik haat QR-codes). Het zijn de verschillende etappes van een culinaire reis naar de vier hoeken van de wereld, in 4 tot 7 gangen, met als signatuurgerecht het taartje van Chaumont-Gistoux met noordzeekrab, zee-egel en Oscietrakaviaar. Elke etappe heeft zo haar bijzonderheden. We serveren langoustine in Bali, oester en kaviaar aan de Noordzee, wagyu en hoorn des overvloeds in Tokio enzovoort. Het zijn stuk voor stuk gerechten die je net zo goed daar had kunnen eten. Maar ik bereid ook een vegetarisch Omakasemenu. In dat geval beslis ik wat er op tafel komt. Ik vind het fantastisch om elders gerechten te gaan ontdekken, al is het in Afrika. We experimenteren erop los. Deze ochtend nog probeerden we van alles uit om een dessert met een bittere toets te maken. Ik durf mijn gerechten gerust merkwaardig te noemen.”
Inspirerende reizen
Maar die invloeden komen niet uit boeken. Ze komen van echte reizen die Alexandre maakte. ”Ja, ik heb veel gereisd”, bevestigt hij. “Vorig jaar ging ik in zes maanden tijd naar Taiwan, Kanton, Hongkong, Macau en Japan. Dat was niet echt voor mijn vrije tijd, want ik werkte telkens in consulaten of in opdracht van Monde Selection, dat ook met Mastercooks werkt. Het was heel gevarieerd. Veel heb ik niet bezocht, maar ik heb er wel van geprofiteerd om veel dingen te proeven.”
Vinden klanten deze culinaire reis niet verwarrend? “Integendeel. Sinds we deze formule met de bestemmingen aanbieden, komen mensen uit hun cocon om de gerechten die ze zelf in die steden aten, te delen met elkaar. En dat is leuk! Neem nu Tokio. De gasten die er al zijn geweest, vertellen dan wat hen ervan is bijgebleven. Het is een heerlijk moment om samen bij weg te dromen en verhalen te vertellen. Dat is echt fijn. Ik ben blij dat we die formule hebben.”