35 ans d’expertise dans le secteur médical et pharmaceutique

Contact

Chemin de Bertrandfontaine 7
4570 Marchin
open donderdag- en vrijdagmiddag en vond, zaterdagavond en zondagmiddag.

Goed naar jezelf luisteren en de vrije loop geven aan je intuïtie, dat is het credo van Arabelle Meirlaen, tweesterrenchef (een rode en een groene ster), die sinds 2013 gevestigd is in Marchin.


“Intuïtieve keuken” … die twee woorden vatten de filosofie van Arabelle Meirlaen, lid van de Mastercooks of Belgium, samen. Eerst in Huy in restaurant Li Cwèrneû van 1999 tot 2013 en sindsdien in Marchin, een vredig dorp, dat wat buiten de gebaande paden van de gastronomen ligt, zou je kunnen zeggen. “Te geïsoleerd?”, antwoordt ze. “In Huy hadden de mensen het moeilijk een plaats te vinden. Hier hebben ze een parking en iedereen heeft een gps.

Aanvankelijk was het enkel de bedoeling er te gaan wonen, maar ook al ligt Marchin niet zo ver van Huy, het pendelen heeft haar toch van gedachte doen veranderen. Haar partner Pierre Thirifays is sommelier van het restaurant geworden.

De aantrekkingskracht van het huis, dat ze volledig zelf hebben gebouwd, ligt vooral in de immense tuin waarin ze groenten van overal hebben geplant. “Ik heb me deels laten inspireren door de ayurvedische keuken die lichaam, ziel en geest bundelt, en in zijn algemeenheid de keuken van vroeger en de technieken die toen werden gebruikt om alles goed te kunnen verteren. Dat is iets wat je niet op school leert. De tuin is mijn tweede passie. Ik heb de tuin vooral gericht op medicinale planten die met voorouderlijke methoden heilzame effecten hebben op de gezondheid. Ik heb zaden en kruiden uit de hele wereld die ik heb uitgewisseld met mensen die hier wonen. Maar ik ben zelf naar India gegaan om zaden te zoeken van Indiase pompoen, die de lever regenereren.

Arabelle Meirlaen wil bovenal dat haar keuken is zoals haar leven, “mooi, smaakvol, knapperig, vol liefde en emoties”, een formule die op al haar menu’s staat. “Intuïtie wil zeggen naar je diepste zelf luisteren, ik ga dus voor de energiekeuken waarbij ik zoek naar combinaties die stroken met de seizoenen én met het seizoen van onze organen voor een goede toewijzing van de voedingsmiddelen. Dat is een persoonlijke zoektocht, ik heb er mijn filosofie van gemaakt. Het doel is te werken aan technieken die smaak en plezier geven. Dat bepaalt de richting van mijn keuken.

Ze maakt 5, 6 of 7 gerechten. De Lady Chef 2008 brengt de smaakpapillen in verwarring. Zeevruchten gepresenteerd in een emulsie zoals capuccino, een “Ton sur ton” (je denkt dat het paprika is, maar in feite is het uitgedroogde watermeloen) en zalm met miso. Zonder het nagerecht te vergeten, de Arabello, die doet denken aan de kindertijd van de chef en die openbarst in de mond. Dat alles met een zeer fraaie selectie van natuur- en andere wijnen.

Het koppel wil gastenkamers inrichten, maar in afwachting van de juiste formule hebben ze dat project wat opgeschort: “We doen alles beetje bij beetje, nieuwe projecten stimuleren de nieuwsgierigheid”, concludeert Arabelle.

chevron-downarrow-up