De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Kan je via de voeding baby’s beschermen tegen allergie? Finse vorsers hebben vastgesteld dat de consumptie van avocado tijdens de zwangerschap het risico op voedselallergie tijdens het eerste levensjaar significant verlaagt.
De incidentie van voedselallergie op de leeftijd van 12 maanden was 44% lager bij de baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap avocado hadden gegeten, dan bij de baby’s van moeders die dat niet hadden gedaan.
De vorsers hebben meer dan 2200 moeder-kindkoppels gevolgd met analyse van de eetgewoontes van de moeder tijdens het eerste en het derde trimester. Ze hebben die gegevens dan gekoppeld aan het verschijnen van allergische aandoeningen bij de baby’s, meer bepaald rinitis, eczeem, een piepende ademhaling en voedselallergie. Enkel de incidentie van voedselallergie was significant lager bij de baby’s van wie de moeders avocado hadden gegeten tijdens de zwangerschap.
Daarmee is nog niet bewezen dat het gaat om een oorzakelijk verband, maar het zou dus best kunnen dat de voeding van de moeder een rol speelt bij de vroege preventie van allergie. Avocado bevat veel vezels, foliumzuur, goede vetten en luteïne. We weten al dat avocado heilzame effecten heeft tijdens de zwangerschap. Als je weet dat bijna een op de dertien kinderen voedselallergie vertoont, zou het wellicht interessant zijn zwangere vrouwen aan te raden avocado te eten.
Hier klikken om er meer over te vernemen.