De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een studie, die is verschenen in Cell, leert hoe bacteriën in de darmen bepaalde plantaardige bestanddelen, meer bepaald fenolglycosiden, omzetten in stoffen die de darmen beschermen tegen ontsteking en infectie.
De vorsers hebben onderzocht of de bacteriële species Bacteroides en Parabacteroides in staat zijn verschillende fenolglycosiden afkomstig uit plantaardig voedsel te metaboliseren. Ze hebben zo meerdere stoffen ontdekt die het immuunsysteem regelen, zoals resveratrol (afkomstig van polydatine, dat in druiven zit) en saligenine (afkomstig van salicine, dat in wilgenschors zit). Die bestanddelen verminderen de darmontsteking en voorkomen kolonisatie door pathogenen zoals Clostridioides difficile.
In experimenten met muizen beschermden bacteriën die in staat waren die specifieke enzymen te produceren, tegen colitis en darminfecties.
De vorsers hopen dat dat nu wordt onderzocht in therapeutische modellen.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.