De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een Braziliaanse studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, zouden omega 3-vetten de insulineresistentie kunnen verminderen en de glucosetolerantie verbeteren via een effect op de ontstekingsreactie. Die studies, die zijn uitgevoerd bij niet-zwaarlijvige ratten met type 2-diabetes, openen perspectieven voor de 10-20% diabetespatiënten wereldwijd die niet zwaarlijvig zijn.
De vorsers hebben driemaal per week gedurende acht weken supplementen van visolie met omega 3-vetten (EPA en DHA) toegediend aan Goto-Kakizaki-ratten, een experimenteel model van diabetes zonder obesitas. Resultaat van de interventie: verbetering van de insulinegevoeligheid, daling van de ontstekingsmarkers en daling van de totale cholesterol, de LDL en de serumtriglyceriden. Dat heilzame effect blijkt samen te hangen met een verschuiving van de lymfocyten naar een ontstekingsremmend profiel, een mechanisme dat ook al is beschreven bij zwaarlijvige patiënten die extra omega 3-vetten kregen.
Die studie bevestigt dat de systemische ontsteking een sleutelrol speelt bij de pathogenese van insulineresistentie, zelfs als er geen sprake is van obesitas. Klinische studies zijn nodig om die observaties bij de mens te bevestigen en om na te gaan wat de optimale hoeveelheid omega 3-vetten is.
Hier klikken om er meer over te vernemen.