Pascal Marcin,
rue de la Croix 27 - 5334 Florée,
Tel. +32 497 69 79 68
pascalmarcin.be
Tekst: Muriel Lombaerts
Pascal Marcin, lid van Mastercooks Belgium sinds 2011, heeft een rijke en gevarieerde carrière, een passie voor koken, innovatie en voor het doorgeven van zijn expertise. Hij is de oprichter van de culinaire wedstrijd ‘Les Petits Chefs en Herbe’ voor basisschoolkinderen en won drie keer de Prix Taittinger.
Geboren in een familie van zelfstandige traiteurs, werd Pascal Marcin al op jonge leeftijd ondergedompeld in de wereld van de gastronomie. «Al tijdens mijn lagere school stond ik mee in de keuken, een ervaring die me meteen fascineerde. Ik leerde het vak rechtstreeks van mijn vader. Op 12-jarige leeftijd schreef ik me in op de hotelschool in Ciney.»
Pascal Marcin perfectioneerde zijn kunst door samen te werken met grote chef-koks. «Ik had het geluk om samen te werken met Jean-Paul Godelet in de Vivier d’Oies in Dorinne, met Dominique Michou in het restaurant Alban Chambon in Hôtel Métropole en met Bernard Meyer in de Elzas in de Tonneau d’Or.» Zijn carrière bracht hem naar Brussel, waar hij debuteerde bij Yves Mattagne in de Sea Grill. Zijn talent stuwde hem al snel naar Food & Beverage management in het Swiss Hotel vlakbij het Europees Parlement, voordat hij Executive Chef werd in verschillende prestigieuze hotels, waaronder het Dolce in Terhulpen.
Kennis doorgeven
Pascal Marcin is nu thuiskok en neemt regelmatig deel aan culinaire evenementen, zoals tijdelijke restaurants op het Chenoy wijndomein, en geeft les op drie scholen: de Saint Roch hotelschool in Marche-en-Famenne, het Athénée Royal in La Roche en Ardenne en de Ilon Saint Jacques hotelschool in Namen.
Hij hecht veel belang aan het doorgeven van kennis en waarden. «Naar mijn mening is het doorgeven van kennis een zeer belangrijke waarde in ons beroep. Het is ook belangrijk om met lokale producenten samen te werken, hun knowhow te promoten en de geschiedenis van elk product uit te leggen.”
Authentieke en lokale keuken
De keuken van Pascal Marcin onderscheidt zich door zijn authenticiteit en lokale achtergrond. «Mijn keuken concentreert zich op de essentie: goede smaak, de juiste kruiden, lokale producten en korte ketens. Ik werk graag met finesse en laat zien wat je kunt bereiken met lokale ingrediënten, waarbij ik speel met variatie en kleur.»
Geïnspireerd door zijn mentoren en de chefs die hij bewondert, is Marcin bescheiden. «Vanaf het begin van mijn hotelschoolcarrière had ik het geluk een rolmodel te hebben die me veel heeft geleerd: Mr Godelet. Hij gaf me onschatbare kennis door over koken, de waarden en de grondbeginselen ervan. Voordat ik wist hoe ik moest koken, leerde hij me hoe belangrijk het is om netjes te werken, het product te respecteren en voedselverspilling te voorkomen». Hij heeft ook goede herinneringen aan zijn deelname aan een demonstratie op de EquipHotel show in Parijs samen met Pierre Gagnaire: «Ik waardeer zijn filosofie en zijn liefde voor eenvoud».