Le Vieux Château
rue Docteur Degavre 23
7880 Vloesberg
Geopend van ma-vr van 12-14 uur
en van 19-21 uur, en op za van 19-21 uur.
Tekst: Marc Vanel
In de buurt van Vloesberg, op een paar kilometer van de taalgrens, bevinden zich enkele toprestaurants. Le Château du Mylord ligt vlakbij, net als Maison D. in Ronse en Quai n°4 in Aat, om er maar een paar te noemen.
“Op 25 mei vierden we de twintigste verjaardag van het restaurant”, vertelt hij. “Ik groeide op in Vloesberg. We kochten dit huis in 2003. Twee jaar lang knapte ik het samen met mijn vader op om er daarna een kleine brasserie voor 15 tot 20 personen te openen met mijn zus en broer. Twaalf jaar lang deden we alles zelf. Daar heb ik altijd een erezaak van gemaakt.”
Toch stond kok worden niet in de sterren geschreven, want Tanguy studeerde sociologie in Gent. «Ik deed mijn studies in het Nederlands maar werd opgevoed in het Frans, en vooral in een huis waar gekookt werd. Ik heb alles hier geleerd, zonder formele opleiding, samen met mijn grootvader die elk weekend kwam koken. Hij was gepassioneerd door goede producten en ging zijn vis in Zeebrugge halen. Hij leerde me ook om niets te verspillen en dat je in de keuken alles kunt gebruiken en verwerken. De verse garnalen die hij kocht, gebruikten we bijvoorbeeld volledig. Met de restjes maakten we een bisque of garnaalkroketten.”
De vader van Tanguy importeerde wijn, zijn moeder had een koksdiploma. Zijn vader is helaas overleden. Zijn moeder is met pensioen maar reist nog veel. “We zijn altijd op zoek naar de beste producten”, gaat de kok verder. “Dat hoort erbij, vind ik. En als we die producten in de streek vinden, is dat nog beter. Maar kwaliteit staat voorop. Ik heb nu een mooie lijst met producenten. Vroeger waren mijn gerechten veel complexer, maar ze zijn intussen sterk vereenvoudigd. Een goed product, een lekkere saus en een mooie, goed op smaak gebrachte garnering… Meer moet dat niet zijn. We proberen ook veel wijnen uit. Een goede fles op tafel is belangrijk.”
Welke keuken?
In 2017 namen Tanguy en zijn zus het familiehuis over. Ze besloten alles grondig te renoveren, het pand uit te breiden en zich te richten op één gastronomisch menu en een paar gerechten à la carte.
Tanguy is niet zo’n vleeseter maar hij is wel dol op schaaldieren, vis en groenten. Enkele signatuurgerechten van Le Vieux Château, al staan die niet altijd op de kaart, zijn de aardappel uit de tuin met Sturia-kaviaar en gerookte paling, kreeft met een saus van sauternes en grapefruit, en tempura van mosselen met schaaldierensaus.
Vandaag kun je kiezen uit drie menu’s: het marktmenu
(€ 55-75), het menu Côté Jardin (€ 105-130) en het menu Le Vieux Château (€ 110-140). De samenstelling van die menu’s vind je op de website van het restaurant.