Restaurant Philippe Fauchet
rue de Warfée 62
4470 Saint-Georges-sur-Meuse
www.philippefauchet.be
Open van woensdag tot zaterdag
van 12 tot 13.30 uur en van 19.30 tot 20.30 uur
Tekst : Muriel Lombaerts
In zijn intimistische restaurant, ver weg van alle drukte, biedt Philippe Fauchet zijn gasten een rustgevende culinaire beleving waarbij vrijgevigheid en authenticiteit centraal staan. Dat zalige gevoel komt hier niet tot uiting in calorieën, maar in bijzondere momenten van puur genieten zonder schuldgevoel. Dat is de hartverwarmende kijk op gastronomie van een getalenteerde chef.
Restaurant Philippe Fauchet bevindt zich in een hedendaags gebouw met een mix van baksteen en staal, perfect in harmonie met de idyllische omgeving. Een stijlvolle plek en dus ook het ideale decor voor een gastronomische ervaring. Het restaurant is vlot bereikbaar vanaf de autosnelweg, maar ligt toch ver weg van de drukte van de stad.
Achter zijn fornuis kennen we Philippe Fauchet als een instinctieve chef. In zijn keuken draait alles om pure smaken en harmonieuze texturen. «Het was mijn moeder die me leerde koken. Ik was piepjong, maar zo gefascineerd. Ik wist dan ook al heel vroeg wat ik in mijn leven wilde doen.» Na een opleiding aan de hotelschool van de stad Luik, trekt Philippe Fauchet even naar Zwitserland. Op amper 26-jarige leeftijd opent hij zijn eigen restaurant samen met zijn echtgenote Sylvia, die taaldocent is van beroep. Samen bouwen ze aan een plek die bij hun persoonlijkheid past: eerlijk en veeleisend, maar zonder veel poeha.
Een ernstig ongeval gooit hun leven overhoop en versterkt hun zoektocht naar betekenis. «We gingen over alles opnieuw nadenken. Minder tafels, meer aanwezigheid. Vandaag verwelkomen we nog slechts een twintigtal gasten verspreid over zes ronde tafels. Zo creëren we een bubbel, een plek waar je echt even rustig kunt zitten.»
In de uiterst genereuze keuken van Philippe Fauchet speelt het product de hoofdrol. Hij werkt samen met plaatselijke landbouwers en ambachtslieden om evenwichtige en verfijnde gerechten op tafel te zetten. «Ik wil mensen niet overdonderen. Ik wil hen raken, een emotie overbrengen.» In 2012 bekroont We’re Smart World hem tot ‘Beste Groenterestaurant’, een erkenning voor zijn bijzondere aandacht voor groenten die een centrale rol spelen in zijn creaties.
In een wereld vol tegenstrijdigheden staat Philippe Fauchet voor een keuken van puur genot. «Een schuldgevoel geven, doen we hier niet. We verwennen onze gasten met een lekker gerecht en een zorgvuldig gekozen glas wijn. We laten hen ademen.»
Sylvia werd al drie keer verkozen tot beste sommelier van de provincie Luik en stelde een opmerkelijke wijnkaart samen van bijna 1000 referenties met Bourgogne als sterkhouder. Die kaart wordt vandaag verder verrijkt door Yoann. Dankzij de keuze per glas genieten gasten ongedwongen van het ideale wijntje bij hun gerecht.
Fauchet is een veeleisende maar milde leermeester en leert zijn leerlingen niet alleen een vak, maar een echte filosofie. «Uiteraard wil ik dat ze kok worden. Maar in de eerste plaats opmerkzame en respectvolle mensen.»
Nu de dertigste verjaardag van zijn restaurant nadert, blijft Philippe Fauchet trouw aan waar hij voor staat: gastronomie als oase van rust, een stukje menselijkheid in onze uiterst geconnecteerde wereld.