40 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

Contact

Les Brigittines
Kapellemarkt, 5
1000 Brussel

Open van maandag tot vrijdag
12u - 14u, 19u - 22u

De gastronomische bezieler van Les Brigittines

Tekst: Muriel Lombaerts

Al meer dan 34 jaar verwent Dirk Myny onze hoofdstad met een genereuze keuken, geworteld in traditie en met aandacht voor de seizoenen en de stemming van het moment. Les Brigittines bevindt zich in hartje Marollen. Het is daar dat de chef die typische gezellige sfeer creëert, waar je lekker komt tafelen en je je meteen thuis voelt.

“Toen ik klein was, vond ik restaurantkeukens erg geheimzinnig. Als ik ergens een open deur zag, keek ik altijd naar binnen en dacht ik: daar zou ik graag willen werken.” Zijn wens om chef-kok te worden kwam niet doordat er in de familie restauranthouders waren, maar puur vanuit zijn fascinatie voor het culinaire. Zijn vader stuurde hem dan ook naar de hotelschool in Wemmel. Na zijn stages en enkele passages bij grote restaurants, werd Dirk op 24-jarige leeftijd chef-kok bij Les Petits Oignons. Vier jaar later nam hij samen met een partner Les Brigittines over. Dat is nu 34 jaar geleden. Sindsdien heeft hij altijd in dit prachtige art-nouveaurestaurant gewerkt.

Bij Les Brigittines worden klassiekers niet opnieuw uitgevonden: ze worden gerespecteerd, gewijzigd en vooral beleefd. Zo wordt de vol-au-vent vier keer per jaar aangepast. «De basis blijft dezelfde, maar in de zomer voeg ik er erwtjes, tomatensaus en fijngehakt citroengras aan toe. In de winter is dat witloof of spruitjes, soms ook cantharellen.” Deze voorliefde voor seizoensgebonden variatie is gebaseerd op het gebruik van lokale producten, indien mogelijk Belgisch, maar altijd van de hoogste kwaliteit. “Ik zoek perfectie in eenvoud. Een mooi product heeft immers geen tien ingrediënten nodig.”

Met zijn genereuze gerechten onderstreept de chef dat een rijke keuken bijzonder smaakvol is, op voorwaarde dat je de goede vetten van de slechte kunt onderscheiden. ”Industriële witte en harde vetten zijn immers slecht voor het hart.»

Maar wat Les Brigittines zo bijzonder maakt, is ook de sfeer. Hier kom je niet voor een zakendiner tussen twee vergaderingen door. Hier neem je rustig de tijd om te genieten. “Mensen moeten zich hier thuis voelen, alsof ze bij een vriend op bezoek zijn. Je komt hier om te ontspannen, te lachen en vooral om samen met anderen fijne momenten te beleven.” Muziek speelt daarbij een belangrijke rol: Dirk heeft geïnvesteerd in een hoogwaardige installatie omdat ook muziek bijdraagt tot een gezellige sfeer.

De meester-kok is niet van het type om iemand iets op te leggen. Hij begeleidt de gasten eerder bij hun keuze. Of het nu gaat om gerechten of wijnen, hij luistert liever naar de wensen van de klant en waar die op dat moment zin in heeft. ”Het is net als bij muziek. Je hebt niet altijd zin om naar hetzelfde te luisteren. De ene avond is het disco, de andere rockmuziek. Met wijn is het net hetzelfde: je moet aanvoelen in welke stemming de mensen zijn.” Zijn wijnkaart weerspiegelt dat perfect. Meer dan 400 wijnen met een duidelijke voorkeur voor champagnes van kleine wijnhuizen, rieslingwijnen en niet te vergeten enkele Belgische pareltjes die hij zelf bij producenten heeft ontdekt.

Bij Les Brigittines is vrijgevigheid alomtegenwoordig: op het bord, bij de ontvangst en in de gesprekken met klanten. “Ik beleef daar heel veel plezier aan.” Misschien is dat wel het geheim waarom de klanten al meer dan drie decennia naar dit restaurant komen: de oprechtheid van een chef die graag zijn kunde en werkvreugde deelt. “Vaak zeggen mensen tegen mij: je bent nog een van die laatste echte topkoks.” Myny is een heerlijke chef die met liefde en humor garant staat voor een levendige en tijdloze Brusselse keuken.

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up