Le Mont-à-Gourmet
12 place Communale
6181 Gouy-les-Piéton (Courcelles)
Tel : 071/84.74.15
E-mail: info@lemontagourmet.be
Web: www.lemontagourmet.be
De kleine gemeente Gouy-les-Piéton, gelegen ten noordwesten van Charleroi, in de streek van Courcelles, is de thuishaven van het uitstekende restaurant Le Mont-à-Gourmet. Dit restaurant werd in 2015 geopend door Arnaud Hamoline, die besloot het gastronomische avontuur voort te zetten dat in 2002 door zijn vader werd gelanceerd. De keuken wordt op meesterlijke wijze geleid door de Young Master van de Mastercooks Nicolas Tournay.
Tekst: Philippe Bidaine
Met de talentvolle chef haalde het restaurant een benijdenswaardige 13,5 op 20 in de beroemde Gault Millau gids, een heel goede score als je weet dat deze gepassioneerde chef-kok de prijs voor de beste kok van België won op de Prosper Montagné wedstrijd in 2020. Nicolas Tournay, opgeleid aan de hotelschool Institut Notre Dame in Fleurus, werkte samen met Raphaël Adam (L’Essentiel, in Temploux), Stéphanie Thunus (Au Gré du Vent, in Seneffe) en Vincent Gardinal (Le Prieuré-Saint-Géry in Solre-Saint-Géry) voordat hij de leiding kreeg over de keuken van Mont-à-Gourmet.
Hoewel hij toegeeft dat hij de grondbeginselen van het koken in l’Essentiel heeft ontdekt, zegt Tournay dat hij bij Vincent Gardinal de strengheid van het beroep van chef leerde, evenals de precisie van het koken en het kruiden, de schikking op het bord en de grondbeginselen van de patisserie.
De chef-kok van Mont-à-Gourmet is zich bewust van de noodzaak om vandaag werk te maken van duurzame ontwikkeling en om creatief te zijn met onder meer de producten van lokale Waalse ambachtslui. Zijn groenten komen uit de streek, maar als hij wat vlees betreft niets uitzonderlijks of echt excellent vindt, gaat hij het wel eens verderop zoeken zoals bijvoorbeeld parelhoen in Bourgogne. Een van zijn principes is dat als hij teleurgesteld is over de producten of de leverancier, hij niet aarzelt om te veranderen!
Het resultaat? Opwindende en contrastrijke gerechten, die worden aangeboden in drie-, vier- of zesgangenmenu’s, al dan niet vergezeld van een selectie bijpassende wijnen of een alcoholvrij alternatief. Een even precieze als smakelijke keuken, uitgevoerd door een chef waarover nog jaren zal worden gepraat...