Attablez-vous
Tienne Maquet 16 - 5000 Namen
Tel. 081 20 10 23
info@attablezvous.be
Gesloten op maandag, woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondag
Tekst: Marc Vanel
In de jaren 1990 verhuisden de ouders van Charles hun restaurant Biétrumé Picar van het stadscentrum van Namen naar La Plante, niet ver van het Casino. «Het was destijds een echte Naamse instelling,» zegt Charles, «en mijn vader had een uitstekende reputatie opgebouwd. Op mijn 14e verliet ik het klassieke schoolsysteem om gedurende vijf jaar een werk-leertraject te volgen. Na mijn opleiding kon ik werken in een paar uitstekende huizen, zoals Le Vivier d’Oies in Dorinne, Hôtel Beau Séjour in Nassogne (waar ik een jaar bleef), L’Eau Vive in Arbre (1,5 jaar) en ten slotte Sea Grill in Brussel bij Yves Matagne (2 sterren).»
In 2011 stopten de ouders van Charles hun activiteiten en hij, die inmiddels elders werkte, besloot de zaak over te nemen. «Ik heb alles samen met mijn vrouw overgekocht, we hebben de plek herzien en getransformeerd. We zijn klein begonnen en hebben geleidelijk aan personeel aangenomen, met altijd de ambitie om voortdurend te evolueren: in de keuken, in de service en in de decoratie. In 2020, tijdens de Covid-periode, kregen we een ster en in 2022 sloten we drie maanden om de hele inrichting van het restaurant te vernieuwen.»
Terug naar de essentie
Hoewel het restaurant heeft gekozen voor een geslaagd en uitnodigend design, baseert Charles Jeandrain, lid van de Young Master Chefs, zijn keuken op de grote klassiekers, maar met een open blik op de wereld. Soms plantaardig, soms eigentijds. «Mijn doel is om terug te keren naar de essentie van het product zonder het te vervormen, en ik heb een bijzondere liefde voor sauzen en bouillons die mijn vader mij heeft doorgegeven. Dit is vandaag nog steeds iets waar ik veel belang aan hecht. Bij mij worden alle gerechten geserveerd met hun saus, en die blijft op tafel staan, iets wat onze klanten erg waarderen.»
«Wij werken uitsluitend met seizoensgebonden en hoogwaardige producten van over de hele wereld. Als ik vind dat het beste varkensvlees uit Baskenland komt, dan is dat wat ik ga gebruiken. Voor wild werken we samen met lokale jagers hier in Wallonië en we proberen zoveel mogelijk met onze lokale producenten samen te werken. Ons doel is om recepten zo licht mogelijk te maken qua vetstoffen. In dezelfde lijn voegen we geen suiker toe aan onze desserts.»
Een van de bijzonderheden van Attablez-vous is een gekoelde kaaskelder met glazen wanden, midden in het restaurant. Dit behoudt de verschillende kazen in perfecte staat, en ze worden aangeboden met de beste madeira’s en porto’s. Het is de enige kaaskelder in het land waar klanten zelf hun kazen kunnen uitkiezen. Dit leverde het restaurant onlangs de titel «Kaaservaring van het jaar» op van Gault&Millau.
Tot zeven gangen
«Wat betreft de prijzen proberen we redelijk te zijn en goed na te denken over de ontwikkeling van ons restaurant. De lunch tijdens de week kost 45€ voor 3 gangen. Daarnaast bieden we een 4-gangenmenu (80€), een 5-gangenmenu (105€) en een 7-gangenmenu met verschillende producten, dat kan oplopen tot 160€. Ons belangrijkste doel is dat mensen zich goed voelen en graag terugkomen.»
Het restaurant heeft een capaciteit van 35 à 40 couverts en maximaal 14 tafels. En wie nog meer wil ontdekken, kan sinds november terecht bij «Partage» in het centrum van Namen. Daar kan je een voorgerecht, hoofdgerecht en/of dessert eten of meerdere gerechten delen. Een andere kijk op gastronomie.