Alberstrand 509
8300 Knokke-Heist
Tél : (+32) 050 630 500
www.grandcasinoknokke.be/nl/restaurant
Mastercook Christian Van den Ouden was niet echt voorbestemd om kok te worden. Het eerste deel van zijn carrière bracht hij door 'in de zaal', als kelner, maître d'hôtel en manager. Hij werd pas chef-kok omdat wat hij uit de keuken zag komen in zijn restaurant in Zeebrugge niet bij zijn filosofie paste.
Tekst: Philippe Bidaine
Zo begon de Mastercook aan zijn avontuur en kreeg hij veertien maanden later een 12 bij Gault&Millau en een Bib Gourmand van Michelin.
Vandaag heeft hij zich als chef van het restaurant Mascotte in het casino van Knokke aangepast aan de bijzonderheden van een etablissement waar de toegangsvoorwaarden dezelfde zijn als de voorwaarden die vereist zijn om de speelzalen te betreden. Dit mekka van de gastronomie in Knokke is zeven dagen op zeven open, maar alleen 's avonds (van 18.30 uur tot middernacht). Het restaurant heeft als eerste functie de klanten van het casino een goed begin van de avond te bieden, maar ook, in geval van verlies, een zekere vorm van gastronomische troost... Wat niet belet dat ook een groot aantal niet-gokkers dol is op het restaurant.
Van den Ouden is afkomstig uit Seraing, maar het grootste deel van zijn jeugd bracht hij door aan de kust. Dat maakt dat de inspiratie van de chef vooral van de zee komt. Ook al vergeet hij de onverbeterlijke carnivoren niet door altijd een paar mooie stukken vlees op het menu te zetten. Van den Ouden werkt graag met delicatessen uit de Noordzee, waaronder ook minder klassieke vissen, zoals schelvis, hondshaai, wijting, witvis... In zijn ogen laten die een grotere creativiteit toe.
Naast zijn voorkeur voor de Noordzee combineert de chef ook graag zoveel mogelijk lokale groenten. Hij zegt niet zelden dat zijn keuken gezond is, met weinig boter en room en het gebruik van olijfolie van uitzonderlijke kwaliteit.
Als perfectionist in hart en nieren maakt Christian Van den Ouden er een erezaak van om zijn gerechten aantrekkelijk te presenteren met een breed scala aan kleuren, omdat dat voor hem belangrijk is om van een gerecht te kunnen genieten.
Deze esthetische bekommernis komt ook tot uiting in de hedendaagse schilderijen die deze chef graag maakt in zijn - zeldzame- vrije tijd.
Resoluut op de toekomst gericht, denkt de chef-kok van de Mascotte om, in het kader van een herinrichting van het Casino, van Mascotte een ‘open’ restaurant te maken dat voor iedereen toegankelijk is, met een groot terras en een ‘Gaming Brasserie’. Wordt ongetwijfeld vervolgd…