Menssa
Tervurenlaan 453,
1150 Sint-Pieters-Woluwe
Tel. 02/346.66.15
's Avonds geopend van dinsdag tot en met zaterdag, ’s middags open op vrijdag. Gesloten op zondag en maandag. Toog met hoge stoelen voor 22 personen en een privétafel voor maximaal acht personen.
Na de deuren van zijn legendarisch restaurant ‘Bon Bon’ in Sint-Pieters-Woluwe te hebben gesloten en een Frans avontuur van twee jaar, is Mastercook Christophe Hardiquest meer dan ooit terug met ‘Menssa’, een gloednieuw concept.
Tekst : Philippe Bidaine
In het Latijn betekent mensa (met een enkele s) tafel. Voor Christophe Hardiquest is ‘Menssa’ (met dubbel s) een verwijzing naar een huis van uitzondering en een genese van smaken.
Na een Frans avontuur van bijna twee jaar komt de chef uitbundiger dan ooit terug naar België, op dezelfde locatie als ‘Bon Bon’, met ‘Menssa’, een concept dat duidelijk het doel heeft het restaurantwezen flink door elkaar te schudden. "Mijn doel is iets te creëren waarmee ik niet alleen beter tegemoetkom aan de wensen van mijn klanten, maar ook aan die van mijn personeel, terwijl ik ook probeer om de planeet zoveel mogelijk te respecteren."
De eerste verrassing komt zodra je door de deur van de prachtige villa loopt, dezelfde die vroeger ‘Bon Bon’ huisvestte. De villa werd herbouwd, de werken duurden meer dan tien maanden. Geen aparte tafels hier, maar één grote kronkelende eettoog, waar iedereen op hoge stoelen omheen zit. En in het midden van de zaal troont een gestileerde boomstam waarvan de takken tot aan het plafond reiken. Hoogst indrukwekkend!
Waar u ook zit, u kunt uw ogen niet afhouden van de chef en zijn personeel die in de keuken in het centrum van alle aandacht het menu voor elke gast samenstellen. Het restaurant heeft geen kaart, maar wel vier registers geïnspireerd op de natuur: de tuin, het bos, de zee en de aarde. Elk daarvan bestaat uit drie of vier suggesties die de seizoenen weerspiegelen. Zo kan iedereen zijn eigen persoonlijke menu samenstellen op basis van zijn smaken, zijn wensen en eventuele allergieën of intoleranties.
Geen twee gasten krijgen dus hetzelfde menu voorgeschoteld; ieder formuleert het in volledige harmonie met zijn of haar aspiraties, in vier, vijf of zeven etappes.
Voordat het genieten begint, bestaat de eerste handeling uit het opstaan om het mes te gaan zoeken u de hele avond gebruikt, geplant in een mooie compositie van boomstammen die aan de muur naast de keuken is bevestigd. De messen, van de meest elegante Laguiole tot de meest rustieke Opinel, zijn allemaal geschenken van collega's en bevriende chefs. Een andere manier om het menselijke centraal te plaatsen in het concept.