Maison Snyders
6 Rue de la Paix à 4683 Vivegnis
Tel. +32(0) 491 73 19 86
E-mail : chef.snyders@gmail.com
Web: www.maisonsnyders.com
www.maisonsnyders.com
In zijn restaurant in Oupeye, tussen Luik en Wezet, ‘Maison Snyders’, biedt Igor Snyders gerechten op basis van lokale producten en een bijzondere esthetische presentatie, die een beetje zijn handelsmerk is. De heel gemotiveerde gediplomeerde chef van de hotelschool van Spa, beweert niet door één chef in het bijzonder te zijn opgeleid.
Tekst: Philippe Bidaine
“Mijn ouders zaten helemaal niet in de horeca, maar ik ben al heel jong beginnen te koken, onder andere voor studentenjobs. Ik deed het graag, dus schreef ik me in aan de hotelschool in Spa, vanwege de uitstekende reputatie van die school.” Nadat hij zijn diploma haalt, werkt de jonge chef in heel wat restaurants, hotelketens in het buitenland incluis.
Igor Snijders heeft veel gereisd, onder andere in Griekenland, maar ook in Frankrijk en Spanje, en vindt niet dat hij door één bepaalde chef-kok is beïnvloed, maar veeleer door een hele reeks technieken die hem tot de chef-kok maakte die hij vandaag is.
“Als ik mijn kookkunst zou moeten omschrijven, zou ik zeggen dat het smaakgastronomie is, die vrij veel speelt met de associatie van nogal luxueuze producten met, integendeel, eerder eenvoudige maar lokale producten.”
Maar als hij zou moeten zeggen wat echt de signatuur van zijn restaurant is, dan is dat de presentatie van het gerecht. “In mijn ogen zou elk bord een schilderij moeten zijn. Ik heb lang gezocht, jarenlang, maar vandaag kan ik er echt prat op gaan dat ik heb gewerkt aan de esthetiek, het design, de grafische vormgeving
in feite.”
Een andere zorg van Igor Snijders is het respecteren van de seizoenen en de nabijheid van de gebruikte producten. “Wij veranderen onze kaart elke maand... Het spreekt dus voor zich dat we de seizoenen respecteren. Bovendien proberen wij, los van de tijd van het jaar, zoveel mogelijk producten te gebruiken die zo lokaal mogelijk zijn. Ik heb bijvoorbeeld leveranciers in de buurt. In feite probeer ik een evenwicht te vinden tussen vlees en vis en werk ik enorm veel met de sifon en de thermocooker.”
Snijders hecht veel belang aan lokale producten, maar is ook erg geïnteresseerd in Aziatische kooktechnieken, vooral die van Japan. Hij gebruikt dan ook graag bepaalde ingrediënten uit dat land, zoals sojasaus, en bepaalde citrusvruchten.
“Ik heb gekozen voor een zeer eigentijdse inrichting, met een keuken die open is naar de zaal toe, zodat we kunnen koken voor de ogen van onze klanten, die het erg op prijs stellen een blik te kunnen werpen op ons werk!”
“Eigenlijk zijn we op dit moment maar met z’n tweeën In de praktijk sta ik elke dag in de keuken omdat ik alles zelf doe. Gelukkig ben ik nog vrijgezel en kan ik het me veroorloven om al mijn tijd aan werken te besteden.” Tot grote tevredenheid van zijn klanten...