Domaine du Château de Leignon
rue du Sacré-Cœur 1 - 5590 Ciney
www.leignon.com
Restaurant geopend op woensdag
van 19.00 tot 22.30 uur, van donderdag
tot zaterdag van 12.00 tot 14.30 uur
en van 19.00 tot 22.30 uur en op zondag van 12.00 tot 15.00 uur.
Isabelle Arpin is in Frankrijk geboren en woont al jaren in België. Na tal van creatieve ervaringen heeft ze zich nu gevestigd in het Château de Leignon in Ciney. Een portret van een chef-kok die relatief laat in haar leven in de culinaire wereld terechtkwam...
« Ik deed een master in financiën in Parijs toen een bevriende restauranteigenaar me vroeg om te helpen. Die ervaring was voor mij een echte openbaring. Ik hield van de materialen, de esthetiek van de keuken en besloot om het roer om te gooien. »
Na een paar stages in restaurants met Michelinsterren belandde Isabelle Arpin in het restaurant van het casino in Middelkerke met chef Marc Boin. Bekroond met een ster in 1984 en de titel van ‘Beste wijnkaart van België’ in 1989, sloot het restaurant de deuren in 1992. “Daarna ging ik een tijdje naar Australië, voordat ik terugkeerde naar Oostende waar ik eerst kookte in de Yachtclub voordat ik Bistro Bottarga opende op de zeedijk, een restaurant dat binnenkort 20 jaar bestaat. Ik combineerde er fusionkeuken met een loungegevoel. In 2015, na zeven jaar bij restaurant Auteuil, ging ik als chef-kok aan de slag bij restaurant Alexandre in Brussel, waar we samen met Anca Petrescu weer een team samenstelden en een Michelinster wonnen.”
Terug naar de aarde
De jaren in Brussel zou bruisende jaren worden voor de chef. Ze werkte in het WY-restaurant in The Mercedes House met Bart de Pooter, opende haar eigen restaurant Louise 345, voerde verschillende consultancyopdrachten uit (waaronder Ciao in De Merode, vroeger de Cercle de Lorraine) en lanceerde onder andere een project ‘Table nomade’. Maar vooral door rugproblemen gaf ze het in 2023 op en opende ze een traiteurdienst met de naam La bonne étoile in Watermaal-Bosvoorde.
“Ik werkte op heel wat plekken, en dat was niet vrijwillig niet altijd vrijwillig”, geeft ze toe. “Sommige projecten stopten, sommige verenigingen werkten niet - het is niet altijd gemakkelijk. Vandaag heb ik opnieuw evenwicht en stabiliteit gevonden in Château de Leignon in Ciney, met partners die ik al lang ken, zoals mijn partner Dominika Herzig en de familie Karaziwan. Het is een familieproject, een landgoed waar ze veel waarde aan hechten, dat beetje bij beetje gerenoveerd wordt, een globaal en ecologisch project, dat in veel opzichten onafhankelijk zal zijn, vooral op het gebied van planten. Het gaat heel snel. Het project omvat een brasserie, een restaurant dat in januari opent, ‘L’Auberge’, maar we gaan ook gastenkamers ontwerpen (4 kamers midden mei), dan 2 studio’s en 25 kamers. Op het domein is er ook een brouwerij, stallen, een winkeltje, seminariezalen enzovoort.”
De fans van Isabelle Arpin kunnen er zeker van zijn dat ze nog steeds gerechten zal serveren met verrassende combinaties, zoals maïs-kaviaar-ansjovis, oester-foie gras-topinamboer-gerookte thee of makreel-frambozen-manchego. Beslist een omweg waard !