35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De effecten van antidiabetica op hartinsufficiëntie

Het waren de cardiologen, professoren Johan De Sutter (UGent) en Philippe van de Borne (ULB), die de gangbare ideeën over de indicaties van antidiabetica aankaarten. Recente gegevens over de effecten van bepaalde anti-diabetesmedicijnen op hartfalen of cardiovasculaire aandoeningen hebben de therapeutische aanbevelingen op hun kop gezet.

De ESC 2021-richtlijnen vermelden dan ook een aanbeveling in klasse I voor alle gliflozinen, de SGLT2-remmende antidiabetica voor de behandeling van patiënten met hartinsufficiëntie en diabetes. Dit is een belangrijke verandering als we denken aan de negatieve invloed op ziekenhuisopnames en hartfalen van andere klassen van antidiabetica zoals glitazonen, sulfoniden of saxagliptine. Vandaag worden glifloïden (canagliflozin, dapagliflozin, empagliflozin, ertugliflozin en sotagliflozin) aanbevolen bij risicopatiënten met type 2-diabetes om ziekenhuisopnames voor hartfalen, majeure CV-events, ernstig nierfalen en CV-dood te voorkomen.

Vandaag weten we dat SGLT2-remmers de ziekenhuisopnames voor hartinsufficiëntie en cardiovasculaire events met 22% doen dalen en dat GLP-1 RA het risico op myocardinfarcten, beroertes en cardiovasculaire overlijdens reduceren bij patiënten met type 2-diabetes.
De drie gliflozinen die voor deze indicatie zijn onderzocht, worden ook aanbevolen voor de behandeling van patiënten met type 2-diabetes en hartfalen met verminderde ejectiefractie om het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen te verminderen. De toekomst zal uitwijzen of deze moleculen ooit zullen worden gebruikt voor minder ernstig hartfalen of zelfs bij patiënten zonder diabetes...

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
De ideale aanvulling op Tempo Medical

Tempo Digest, gedrukt op tabloidformaat gaat in op de congres- en de medische actualiteit. Naast het Wellness katern en op de best-of van Tempo Today.
tempo digitaal
De medische media heruitgevonden

Het eerste digitaal medisch magazine in België; medische actualiteit in interactieve vorm met video-interviews, enquêtes, medische beeldvorming, geluid en natuurlijk ook tekst.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@medisquare.be
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up