Brugmann
Brugmann 52 in 1190 Brussel (Vorst).
Tel. 02/880.55.54.
Web : www.brugmann.com
Dagelijks open behalve maandag en zaterdagmiddag. Keuken open 12.00 tot 14.30 uur en van 19 tot 22.30 uur.
Aan het hoofd van de keuken van het elegante Brugmann restaurant aan de gelijknamige laan in Vorst staat Matthias Van Eenoo, een gepassioneerde chef. Het kersverse lid van The Mastercooks -die in tal van sterrenzaken heeft gewerkt- maakt van de mooiste producten, van de eenvoudigste tot de meest gesofisticeerde, een feest voor fijnproevers.
Tekst : Philippe Bidaine
Van Belgische afkomst, maar met ouders die restauranthouders waren en zich in de Var in Frankrijk hadden gevestigd, kwam Matthias Van Eenoo al vroeg in aanraking met de gastronomische wereld.
Hij begon zijn professionele carrière in sterrenzaken zoals Bruno in Lorgues en Lucas Carton in Parijs, onder leiding van Alain Senderens. Maar het was met zijn Belgische roots dat hij verliefd werd op een prachtige residentie in Brussel.
In het prachtige herenhuis waarin restaurant Brugmann is gevestigd, aan de gelijknamige laan en op een steenworp van het gelijknamige plein, schuilt een juweel van elegantie, bedacht door de binnenhuisarchitecte Annie Mesmin. De prachtige ruimtes van het huis, eigentijds en burgerlijk, zijn zowel licht als functioneel en komen uit op een terras met zicht op het prachtige Park Abt Froidure.
In dit uitzonderlijke kader biedt Matthias Van Eenoo een keuken die vooral gebaseerd is op producten en respect voor hun seizoensgebondenheid. Hij is even goed thuis in gerechten van de zee als van het land en overstijgt de smaken met een bijzondere zorg bij de bereiding. Elk bord dat door zijn handen gaat is een kunstwerkje, zowel op culinair als op visueel vlak.
Als we het gastronomische aanbod van deze veeleisende chef zouden moeten definiëren, dan zouden we zeggen dat het geïnspireerd is op marktproducten en dat de klassiekers een eigentijds design krijgen. Het is een gemoderniseerde traditionele keuken waarin enkele typische gerechten uit de Franse gastronomische keuken worden verrijkt met een onverwacht ingrediënt.Het menu verandert regelmatig naargelang de stemming van de chef en het marktaanbod.
De chef is trots op zijn personeel en weet dat het onmogelijk is om een dergelijk hoog culinair niveau te bereiken zonder een team dat even bekwaam als toegewijd is. De wijnkelder is even goed als de keuken en voor of na de maaltijd verdienen de cocktails een speciale vermelding.
Een restaurant dat des te meer aan te bevelen is omdat het voor lunch en diner een efficiënte valet service heeft, die in deze buurt onmisbaar is. Dus, ongeacht het seizoen, en nog meer bij mooi weer, met een van de mooiste buitenruimtes van de hoofdstad, is dit een zeer aan te bevelen etablissement.