De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
7,4 procent van de huisartsen in Limburg is vorige week ziek uitgevallen, veel meer dan elders. “Net als bij de bevolking zien we ook bij zorgverleners lokale besmettingshaarden”.
Vorige week is 7,4 procent van de huisartsen in Limburg ziek uitgevallen, opvallend meer dan in andere provincies. In Luik en West-Vlaanderen ligt de uitval bij huisartsen op 4,9 procent. Voor heel het land bedraagt de uitval gemiddeld 4,7 procent. Dat blijkt uit de Covid-19-barometer voor de eerstelijnszorg. Die is ontwikkeld door onder meer de academische centra voor huisartsengeneeskunde van de KU Leuven, UGent en UAntwerpen, koepels van beroepsorganisaties en het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (Vivel).
“Net als bij de bevolking zien we ook bij zorgverleners lokale besmettingshaarden”, zegt Roel Van Giel, de voorzitter van Domus Medica in De Standaard. “Voor het grootste deel van Vlaanderen stelt zich geen probleem. Als nu ergens huisartsen ziek uitvallen, kunnen andere collega’s die patiënten overnemen omdat het bij hen over het algemeen rustiger is. Veel patiënten zijn bang om nog naar het kabinet te komen. Maar er zijn ook kringen die nu al nadenken hoe ze de eerstelijnszorg zullen organiseren wanneer 30 tot 40 procent van de huisartsen uitvalt.”
Hoe kunnen zoveel huisartsen besmet raken en uitvallen, als ze patiënten met luchtwegklachten vooral telefonisch helpen? Door die telefonische consulten is de werklast bij de meeste huisartsen zelfs verlaagd. “Veel huisartsen zijn ook coördinerend en raadgevend arts in een woonzorgcentrum of worden ingeschakeld op een triagepost”, zegt dr. Bert Vaes van het academisch centrum huisartsengeneeskunde aan de KU Leuven. “Uit onze barometer blijkt dat de nood aan hulp daar veel groter is. Enkelen geven zelfs aan dat ze hun kritische taken niet meer kunnen uitvoeren”, aldus de arts in De Standaard.