35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

Prof. Devroey: “Er is maar één oplossing voor het huisartsentekort”

“De enige echte oplossing is dat meer geneeskundestudenten ervoor kiezen om huisarts te worden”, zo zegt professor Dirk Devroey, die huisartsgeneeskunde doceert aan de VUB in Knack.

“De enige echte oplossing is dat meer geneeskundestudenten ervoor kiezen om huisarts te worden”, zo zegt professor Dirk Devroey, die huisartsgeneeskunde doceert aan de VUB in Knack.

“De nieuwe generatie is niet langer bereid om tachtig uur per week in een solopraktijk te werken. “Ze willen een beter evenwicht tussen hun werk en gezin, en dat is natuurlijk heel terecht”, zegt professor Dirk Devroey, die huisartsgeneeskunde doceert aan de VUB in Knack. “Maar het gevolg is wel dat er voor elke huisarts die met pensioen gaat anderhalve nieuwe huisarts nodig is”.

“De meeste jonge artsen willen het liefst aan de slag in een groepspraktijk. Ze werken er met andere artsen samen, er is iemand die de telefoon opneemt en soms ook nog een verpleegkundige. In een gemeente zonder huisartsenpraktijk zullen jonge huisartsen zich minder gemakkelijk vestigen. Hetzelfde geldt voor gebieden zonder huisartsenwachtpost, waar patiënten 's avonds en tijdens het weekend terechtkunnen.' Om dat te compenseren geven sommige gemeenten een premie aan huisartsen die er een praktijk willen opstarten. Maar aangezien er over heel Vlaanderen tekorten zijn, verschuift het probleem op die manier alleen maar.”

“De enige echte oplossing is dat meer geneeskundestudenten ervoor kiezen om huisarts te worden. Hoewel universiteiten de voorbije jaren al veel inspanningen hebben geleverd om dat aantal op te trekken - en daar ook in zijn geslaagd - is er nog marge voor verbetering. We moeten er onder meer voor zorgen dat al onze studenten stage kunnen doen in een modelpraktijk', aldus professor Devroey in Knack.

https://www.knack.be/nieuws/belgie/nijpend-tekort-aan-zorgpersoneel-door-de-coronaperiode-is-het-alleen-maar-erger-geworden/article-longread-1796285.html?cel_hash=ba0a5e36faca4c25a0024338b75b682b9d77f5f0&chts=1635833383&utm_source=Newsletter-02/11/2021&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBOCHKN

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

9 comments on “Prof. Devroey: “Er is maar één oplossing voor het huisartsentekort””

  1. Vliegen vangen met azijn lukt niet ! Een volwaardige herwaardering financieel en vooral administratieve ondersteuning en vereenvoudiging zijn de enige sleutel ! En topdokters vind je niet alleen onder de specialisten ! Laat de media ook eens tonen wat HA dagdagelijks doen ook wij redden levens !

  2. De enige manier om dit probleem op te lossen, is de verloning voor een deftig stuk job ook eerlijk te verlonen.
    Als ik een rugpatiënt volledig goed uitwerk verdien ik er 56 euro aan; 2 conultaties; als een advocaat een brief schrijft, die er echt niet meer opsporingswerk voor moet doen, inkasseert die er 500 euro voor.
    Saar zit het verschil. Wij verdienen alleen goed geld door heel veel uren te kloppen, maar deel het inkomen eens door het aantal uren; je zult nogal verschieten. Daar werkt geen enkele stielman voor.
    Veel studeren en weinig verdienen, ruikt dat niet naar het communisme?

  3. Met zijn betoog is het precies of dat hij het warm water heeft uitgevonden.
    Meer respect, een betere verloning en vermindering van alle nutteloze administratieve rompslomp zou al veel schelen.
    Wat is een modelpraktijk? Om 19 uur gaan de lichten uit en wordt de computer afgezet.
    Ik weet nu al lang dat hij solo-praktijken verkettert maar mijn patiënten kunnen nog steeds bij één en dezelfde terecht met hun klachten en dit al 42 jaar meer dan twaalf uren per dag

  4. Ik denk dat die ingangsproef eruit moet. Ik ben nog van de tijd dat die niet nodig was en eerlijk gezegd heb ik geneeskunde "geprobeerd" en ik ben na 4 zittijden door mijn eerste jaar geraakt en was vertrokken. Ik was bescheiden genoeg om te weten dat ik "maar huisarts" zou worden. Al die mensen die nu zo een moeilijk ingangsexamen moeten doen, zijn heel gedreven en natuurlijk competitief. Die willen er dan ook meer uithalen en specialiseren. Maakt dit mij daarom een mindere huisarts ? Ik dacht het niet. Een solopraktijk kan nog altijd mooi zijn. Misschien willen ze wel niet in "een modelpraktijk" werken. Misschien zijn er nog wel die dromen van een praktijk zoals vroeger.

  5. 100% akkoord...zo doe ik al 60 jaar.En de evolutie is : Meer verdienen en minder werken...dat hoort ge nu al lang en overal...maar verpleegsters werken ook veel,en verdienen (te) weinig.Dat moet ook gezegd worden...hoor je dat,mijnheer de minister.

  6. huisartsen tekort

    vele beloftes worden gewoon gelimineerd door het ingangseksamen

    dat is al veel te streng en niet volgens inzet of bekwaamheid

    dat moet dringend veranderen !!!

  7. Als jonge huisarts deed ik 25 bevallingen per jaar , onderzocht ik een fundus na dilatatie van de pupil, schreef ik alles voor waartoe ik mij bekwaam achtte , vaccineerde en verzorgde ik babytjes , sondeerde ik een acute retentie ,deed een driehonderdtal uitstrijkjes en mogelijks ben ik maar halverwege mijn opsomming... . Vandaag word ik dagelijks vernederd :ik moet iedere keer toelating vragen aan de pezewevers van de mutualiteiten om bv een Aclasta te mogen toedienen die nu geleverd wordt zonder infuus-set (gebeurt nu toch in de kliniek niet ?) ,mijn grote voorraad polyestergipsen deed ik recent naar het containerpark, de gratis vaccins liggen te vervallen in mijn frigootje (K&G !),moet doorsturen voor een steunzooltje of een Lus van Glisson en ook hier ben ik vermoedelijk maar halverwege.Ik vind het bijvoorbeeld gewoon schandalig dat een toegankelijk onderzoek als echografie onthouden wordt aan de eerste lijn...Kortom kies voor een carriëre als onderbetaalde underdog ,wordt huisarts. Ik ga nu voor de rest van mijn zaterdag wat aanvragen voor rolstoelen, incontinentieattesten voor vuilzakken, verwijsbrieven gaan schrijven enz...

  8. Als je huisarts wil zijn van 8 tot 12 en van 2 tot 5 heb je duidelijk het verkeerd beroep gekozen .
    Wat de minister zegt over de soloarts is ronduit triest. Ikzelf ben 48 jaar soloarts. Ik ken mijn patienten door en door.
    Bij mij geen patientenstop ook al werk ik lange dagen . Een paar jaar geleden startten in mijn buurt twee dames huisartsen en er
    is nu al een patientenstop. Waar gaan we naar toe ? Mijn patienten vragen mij nog verder te blijven werken. Ze zouden niet weten waarheen.
    De toekomst ziet er niet goed uit !

  9. VDB verkettert de soloarts, maar waar één soloarts verdwijnt zijn er minstens 2 jonge artsen nodig om die te vervangen. De schuldigen: mensen als prof. De Vroey die hun jonge artsen in opleiding niet meer de idealen meegeven die wij vroeger ingelepeld kregen, die hun pupillen leren vooral niet te hard te werken en aan hun sociaal leven te denken, die van hun pupillen exclusieve doorgeefluiken naar de specialisten maken , maar hen geen vaardigheden meer leren ( bv infiltratietechnieken; op een LOK viel ik op mijn gat dat geen enkele jonge collega een ACG-gewricht kon infiltreren. In plaats van al het moderne gelul, zouden onze proffen hun pupillen terug moeten leren werken, technieken leren, zodat hun vak terug interessant wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up