35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“We creëren opnieuw een overschot aan huisartsen”

Tekort aan huisartsen, dus hogere quota? “Zo ben je een ramp aan het voorbereiden”, zo zegt professor Jan De Maeseneer in De Standaard.

“In de jaren 70 en 80, na de democratisering van het onderwijs, is het aantal huisartsen dat aan de universiteiten werd opgeleid sterk toegenomen. Er was een overproductie, waardoor sommige huisartsen aanvankelijk niet meer dan tien patiënten per week zagen. Die generatie gaat nu met pensioen.”

De technologische evoluties en de covidpandemie hebben die uitstroom nog versneld, zegt De Maeseneer, “en die wordt voorlopig niet bijgebeend door het aantal studenten dat afstudeert aan de universiteiten. We trappen even op onze adem. Op zo’n snelle uitstroom hadden we ons niet voorbereid.”

Maar ingrijpen in de quota voor studenten is ook volgens Piet Hoebeke, decaan van de faculteit Geneeskunde aan de UGent, niet aangewezen. “Volgens onze simulaties liggen die quota voor de komende jaren hoog genoeg.” Meer zelfs: “Met de uitstroom van studenten die vandaag al aan de opleiding begonnen zijn, zal het tekort aan huisartsen zich de komende jaren vanzelf oplossen.” Die simulaties houden volgens de decaan rekening met de vergrijzing van de samenleving en de hogere zorgnood die daarop volgt.

Dat Vlaanderen de quota toch verhoogd heeft – volgens hem om “politieke redenen” – noemt De Maeseneer “onverstandig beleid”. “Zo creëren we opnieuw een overschot aan huisartsen en zullen we over veertig jaar weer in deze situatie terechtkomen.” Hij wijst erop dat aanpassingen aan de quota, door de lange doorlooptijd van een opleiding geneeskunde, sowieso pas over een tiental jaar effect hebben.

Meer lezen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240206_97545299

 

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

7 comments on ““We creëren opnieuw een overschot aan huisartsen””

  1. Er is wellicht géén tekort aan huisartsen in absolute zin ( en dat geldt misschien ook voor artsen in het algemeen ), maar er is wèl een nieuwe visie vanuit de pakweg modale arts.
    Artsen volgen een trend in de samenleving: niet meer zich willen afbeulen, de touwtjes zelf in handen nemen, geen klakkeloos accepteren van opgelegde regels, het is een " it's me " samenleving en artsen gaan daarin mee, dat betreft concreet kiezen voor wat zelf goed voelt en niet per definitie mooie filosofieën volgen. Ik vermoed dat de eed Socrates nu meer een decorum is. Zorgbeleid zou veel meer zicht moeten verwerven over wat leeft onder recent uitgestudeerden. Nu roep iedereen enkel ach en wee en grijpt terug naar oude reflexen: meer van het zelfde.

  2. denk dat de collega wellicht Hippocrates bedoelt. Maar Socrates is ook niet mis: een van zijn stellingen was te weten dat hij niets wist.
    Of zoals een van onze andere collegae hier ooit stelde : wanneer ben je echt zeker van een diagnose ? Meestal tentatief, differentiaal diagnosen... En tot slot :Socrates drong er bij zijn vrienden op aan ( op zijn sterfbed) dat men niet mocht vergeten een haan aan Asclepius te offeren . Asclepius zijnde de god van de geneeskunst.Dus eind goed al goed !
    Overigens is er zeker wel lokaal her en der een tekort aan huisartsen . Zoals een prof huisartsgeneeskunde opmerkte : een tekort aan huisartsenuren. de factoren terzake zijn gekend en die zullen in de toekomst niet veranderen : het lijkt daarom niet vanzelfsprekend dat een opdrijven van het aantal huisartsen tot plethora zal leiden zoals voorheen : de beschikbaarheid van de huisartsen zelf zal nooit meer terugkeren naar wat het voorheen was, dus moet men wel het aantal huisartsen opdrijven gezien het huisartsenuren getal lager ligt dan voorheen.

  3. denk dat de collega wellicht Hippocrates bedoelt. Maar Socrates is ook niet mis: een van zijn stellingen was te weten dat hij niets wist.
    Of zoals een van onze andere collegae hier ooit stelde : wanneer ben je echt zeker van een diagnose ? Meestal tentatief, differentiaal diagnosen...
    En tot slot :Socrates drong er bij zijn vrienden op aan ( op zijn sterfbed) dat men niet mocht vergeten een haan aan Asclepius te offeren . Asclepius zijnde de god van de geneeskunst.Dus eind goed al goed !
    Overigens is er zeker wel lokaal her en der een tekort aan huisartsen . Zoals een prof huisartsgeneeskunde opmerkte : een tekort aan huisartsenuren. de factoren terzake zijn gekend en die zullen in de toekomst niet veranderen :
    het lijkt daarom niet vanzelfsprekend dat een opdrijven van het aantal huisartsen tot plethora zal leiden zoals voorheen : de beschikbaarheid van de huisartsen zelf zal nooit meer terugkeren naar wat het voorheen was,
    dus moet men wel het aantal huisartsen opdrijven gezien het huisartsenuren getal lager ligt dan voorheen.

  4. Houden de beleidsmakers rekening met het feit dat de nieuwe generatie huisartsen max 40 u/week werkt ipv 60 of 80 uur ? Als de overheid nu eens meer subsidie zou geven aan personeel dat ons echt kan ondersteunen bij medisch werk en niet alleen secretariaatswerk. Zoals nu kan het niet blijven, dit systeem gaat instorten maar dat snappen ze in Brussel niet. Ook bij specialisten is de wachtlijst erg lang en dan moet de huisarts het toch weer oplossen. Er is ook een lange wachtlijst bij psychologen , dus de depressies en suicides zijn ook weer voor de huisarts. En mensen worden steeds ongeduldiger en agressiever. En door het zeer lage remgeld komen mensen ook met alle banaliteiten naar de huisarts. Vroeger kwamen ze enkel met ernstige zaken. En als de doktersattesten werden afgeschaft, dan was er ook veel meer tijd voor "echte" geneeskunde. En de wachtposten laten ook veel te veel mensen komen met banale zaken die gemakkelijk konden wachten tot na het weekend. Een verhoging van het remgeld op de wachtpost zou moeten kunnen, voor iedereen en niet door de huisarts te beslissen want dan krijgt die de klappen. Er kan veel gebeuren om het de huisartsen iets makkelijker te maken maar de politiekers zijn hier niet slim genoeg voor. En goede huisartsen hebben geen tijd om in de politiek te gaan

  5. Jan DM voorspelt dat er binnen 40 jaar terug plethora zal zijn. Maar dan is hij er niet meer, en ik ook niet om dat vast te stellen. Intussen geraken pten niet meer aan een huisarts, en klagen collega's over de toenemende werklast. Het is dus logisch dat Frank VDBroucke de quota heeft verhoogd, al duurt het 9 jaar voor die voltijds in het beroep kunnen stappen. De "simulaties" waarover gesproken wordt, zijn computer algoritmen waar niemand inzage in heeft; de bekende toenamen van pathologieën zoals diabetes, obesitas, en diverse ca's zijn er niet in verwerkt. Over de volgende pandemie zwijgen we maar.

  6. Aha, de filosofische tour. Democritos zei lui en onbekommerd te leven. Vraag u bij alles wat ge doet af of het wel nodig is. En daardoor zult ge de juiste dingen doen want de overbodige achterwege laten. Maak u ook geen onnodige voorstellingen dan zullen die niet leiden tot overbodige handelingen. Deze stelling werd overgenomen door de bekendere Marcus Aurelius. Eerlijk? Ik zou erg goed nadenken bij elke verandering.Vaak modderen wij maar wat aan in een sukkelachtig beleid.En dat valt dan tegen.Vertederend eigenlijk in onze poging om grip te krijgen.Er bestaan landen in Europa waar geen 24/24 7/7 permanentie is waar 1 huisarts op 2000 inwoners normaal is, waar geen 2 spoedartsen in permanentie in veel te veel ziekenhuizen rondlopen en waar desondanks een acceptabel sterftecijfer is. Ik probeer een 7/10 elke dag. Soms is het een 6 ook wel eens een 8. Ik kan niet iedereen elke dag helpen.Dat vind ik ok. En ik heb wat mededogen met mijn patiënten en meer nog met mezelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up