35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Artsenhonoraria moeten worden herzien”

Dat zegt Patrik Vankrunkelsven, arts en directeur Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine in De Standaard. “De herziening moet tot een eerlijker verdeling leiden.”

Dat zegt Patrik Vankrunkelsven, arts en directeur Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine in De Standaard. “De herziening moet tot een eerlijker verdeling leiden.”

“Minstens één keer per jaar wordt er een publiek debat gevoerd over artsenhonoraria. De cijfers vliegen in het rond en de modale burger staat perplex van de bedragen. De feiten zijn bekend: er zijn artsen met erg hoge honoraria en er zijn er ook met minder hoge. Ikzelf ben huisarts en zit in de ‘laagste’ inkomenscategorie van artsen. Als ik mijn inkomen – en dat van andere huisartsen – vergelijk met dat in vergelijkbare, niet-medische beroepen met verantwoordelijke functies, dan is het huisartsenloon een zeer behoorlijke vergoeding. Dat mag ook eens gezegd worden.”

Meer lezen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20221028_97682553

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

8 comments on ““Artsenhonoraria moeten worden herzien””

 1. wat is teveel
  wat zijn de lasten
  wat zijn de vele niet betaalde activiteiten
  wat is het pensioen
  wat zijn de risico's
  wat boeten we generen door het verkeer hoe staat nog extra incasseert
  wat zijn de verzekeringen

 2. Ik vind niet , dat wij een voldoende "vergoeding" krijgen .Wel integendeel : Wij mogen wel eens per PRESTATIE beloond worden .
  Nu is het zo , dat ongeacht het aantal prestaties in de raadpleging er maar een tarief is : namelijk het consultatietarief €27,80.
  De patient komt binnen ...en hij heeft een veelvoud van klachten , waaraan aandacht moet geschonken worden ( terecht!).Zo loopt het consult uit , en of het nu 5 minuten of een half uur vergt,het tarief blijft hetzelfde.
  en dan hebben we het nog niet over de administratie , die -schat ik - gemakkelijk 1/3 van onze tijd ( onbetaald!)inneemt.
  Nu bepaalt de overheid de regels ,net alsof we kleuters zijn.Er is dus geen eigen initiatief meer, maar secretaressewerk , laat staan WAARDERING.Ik denk echt dat waardering nog meer geldt dan vergoeding , om onze job aantrekkelijk te maken

 3. Vergelijken met de laagste inkomens geeft een vertekend beeld.
  Mijn accountant vraagt €100 à €120,- per uur. Wat vraagt een advocaat ? Hoeveel betaal je aan een garagist etc...
  FOD betaald een HA € 80.-.
  Als je als HA 10 patiënten per uur doorzwiert dan verdien je inderdaad veel....het gemiddeld zit rond 4 per uur.
  Het huisbezoek is véél te weinig gehonoreerd. Trouwens België is een van de weinige landen waar een HA nog aan huis gaat.

 4. Geachte collega Vankrunkelsven,
  Als solowerkende huisarts ben ik steeds met verstomming geslagen dat collega huisartsen nog de tijd vinden voor een 'bijjobke', in uw geval 'directeur Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine'. Proficiat ! Noodgedwongen zit ik nu de zondagvoormiddag mijn administratie verder af te werken omdat ik er in de week gewoonweg geen tijd voor heb. Dit natuurlijk onbezoldigd ( stel u voor dat je als huisarts - die het financieel zo goed heeft , zoals u beweert - een extra vergoeding hiervoor opstrijkt ). Dit is reeds het tweede artikel dat hier verschijnt ( afkomstig van De standaard ) waarin beweerd wordt dat wij huisartsen samengevat ' goed hun boterham verdienen '...of ' rondkomen ' Quod NON !!! Krijgen wij ook meer dan 10% automatische loonindexering in januari 2023 ????.
  .... 'dit mag ook eens gezegd worden 😉 '
  Mvg
  Dr. Mario Dekens

 5. Ik zit in dezelfde situatie en kan alleen maar beamen wat U zegt. Weet U mijn tuinman (ik heb tot mijn grote spijt niet de tijd om mijn tuin te onderhouden) vraagt 25 euro per uur. Als ik al de extra uren die ik presteer "na de uren en in het weekend" reken, moet ik met veel minder tevreden zijn. En dan zeggen mijn patiënten : "Allé dokter, heb jij dat niet gezien op TV." Ik weet met moeite hoe ik met al die afstandsbedieningen moet werken!

 6. Dit helpt de huisartsenzaak echt niet vooruit, ik kan hier ook helemaal niet mee akkoord gaan. Ik kan er me niet over uitspreken, maar het zou me verbazen dat de meerderheid van de huisartsen hiermee akkoord gaat (is uw uitspraak onderbouwd?), doch u neemt wel het woord voor onze beroepsgroep, zonder mijn mandaat.

  -Als huisarts zitten we al aan de onderkant van de artseninkomens, het klinkt dan niet logisch daar mee akkoord te kunnen gaan. Logischer zou misschien zijn om de hoogste inkomens wat te reduceren en de laagste wat te verhogen, rekeninghoudend met een aantal werkgerelateerde factoren natuurlijk. Persoonlijk vind ik dat ik niet te gek moet doen op financieel vlak hoor... terwijl het offer dat we brengen toch aanzienlijk is.
  -We moeten al heel wat jaren studeren voor je start en heb je als hibo/haio ook niet echt een riant inkomen, waarna je carrière eigenlijk pas start.
  -De gepresteerde werkuren zijn er over het algemeen heel wat meer dan in de gemiddelde volgens u vergelijkbare jobs.
  -Mag ik ook opmerken dat de gemiddelde werkuren als huisarts ook heel erg intens zijn, zowel op intellectueel als emotioneel vlak, we weten ook allemaal dat we aan een enorm intens tempo moeten werken, toch een behoorlijk offer. In mijn geval betekent dat bijvoorbeeld boterhammekes rap-rap tussen patiënten door opeten, dan snel-snel die enkele huisbezoeken afwerken, toiletbezoek even uitstellen, vergeten om te drinken, hopen dat er geen file is en dat je snel parking vindt, snel een paar mails tussendoor, wat telefoontjes beantwoorden. 's Avonds moet je me dan niet teveel meer vragen... je kent het wel.
  -Het zou bijvoorbeeld helpen om wat meer inkomsten te hebben, hiermee wordt de drempel om een praktijkondersteuner/secretariaat/etc. aan te nemen bijvoorbeeld lager. Het zou een stuk van de werkdruk kunnen wegnemen en ons welzijn op het werk kunnen verbeteren.
  -Daarnaast toch ook rekening houden met het feit dat je zelf voor je pensioen moet zorgen (daar waar dit in de corporate wereld, ambtenarij, en anderen, ... vaak een van de extra voordelen is).
  -Soms denk ik wel eens, om mijn inkomsten te verhogen, ik beantwoord gewoon geen telefoons meer, geen mails meer, iedereen op de consultatie voor elke pietluttigheid, een bloeddrukje, een voorschriftje, een uitslag, ... en allemaal korte consultjes van 10 minuten. De realiteit is dat sinds covid mensen het erg gewend geraakt zijn ons te bellen en te mailen voor allerhande kleinood (de vergoeding hiervoor is inmiddels naar minder dan de helft gebracht zoals we weten), daartegenover staat dat de mensen die wel komen doorgaans voor heel wat intensere consulten komen. De stress en werkdruk neemt alleen maar toe. De agenda's staan te vol.
  -Tot slot borrelt het behoorlijk in de huisartsgeneeskunde hoor, de uitval van de oudere huisartsen is groot, de patiëntenstops tieren welig, mensen beginnen stilaan uit noodzaak naar spoedgevallen te gaan, veel huisartsen denken aan een andere job. Misschien moet de financiering net wel wat hoger, om te beginnen...

 7. Goedkoop opportunistisch populisme van Kabouter Drift uit Laakdal. Gemakkelijk dit statement te maken nu hijzelf emeritaat/pensioengerechtigd is en heel zijn leven van niet 2 maar 30 walletjes gegeten heeft.
  Zijn hele linkse betoog, hetwelk natuurlijk door de linkse krant bij uitstek gesmaakt wordt als een zoet broodje, kan tot de laatste letter weerlegd worden.
  Echte artsen zijn keiharde werkers met torenhoge verantwoordelijkheden en dag en nacht met hun job bezig... zij moeten in de verloningscategorieën van advocaten, notarissen, CEO's, mandaten-koningen politiekers en entertainers (blijven) vallen...ALLEMAAL! (en geen "divide et impera" maneuvers aub)

 8. Huisartsen zetten zich nu in naar de hoogte van de verloning. Hard werkende huisartsen vallen op bij het RIZIV en worden geviseerd met controles. Op die manier moeten we werken met het gehijg van het RIZIV op onze nek.

  Huisartsgeneeskunde is geminimaliseerd tot een bloeddrukje meten bloed nemen bij chronische gevallen een verijdelde triage met wat medicatie tot ons arsenaal. Geen tijd om onze gedegen kennis tot uiting te brengen. Geen tijd om de praktijk te managen. Geen tijd om patiënten te begeleiden in hun zelfzorg want is levensstijl niet heel erg belangrijk? Ah ja dan ook eens de preventieve taak goed uitvoeren en noteren hè. Noteren noteren noteren. In vijf minuten is het medisch werk vaak al verricht. Maar de administratie neemt geen 30% maar 75% in beslag. Een huisarts praktijk, heeft een arts nodig, een verpleegkundige, een telefoniste/ receptioniste, een poets man of vrouw, een notulist, ict ondersteuning en een gebouw wat gehuurd of gekocht moet worden. En dat voor 80 euro per uur.

  Schandalig niet?

  Dat de meesten hierdoor hun patiënten letterlijk moeten verwaarlozen en dat ze eigenlijk meer bezig zijn met genezen van banale infecties en klachten en niet het voorkomen van ernstige ziekten is ook schandalig.

  Het is bovendien oerdom van de regering om geen degelijk inkomen te geven aan huisartsen. (Hoeveel geld bespaar je wel niet als je niet moet genezen met peperdure medicatie?)

  Wat is nu een normale verloning voor een huisarts? Dat zou een vergoeding van 200 euro per uur mogen zijn voor het puur medisch werk. 50 euro per uur voor de verpleegkundige steun. 25 euro voor de telefoniste en 25 euro voor de notulist. Vergeet de ICT niet. Het gebouw en het onderhoud ervan ook aan 80 euro per uur.

  Als een praktijk 08-18 uur open moet blijven: dat is 3800 euro per dag!!

  Op die manier kan je wel inderdaad 8 patiënten per uur zien. Of 72 per dag.

  Welke huisartsenpraktijk verdient 160000 euro per maand?? Want dat zijn de werkelijke kosten van een praktijk. Het is alleen dat meewerkende partners de rol van receptie telefonisten hebben overgenomen. En ook 60-100 uren per week werken.

  De administratie wordt verder gratis in weekenden gedaan. De job is volledig onderbetaald. We mogen blij zijn dat we hebben mogen studeren!

  Een voltijdse huisarts is dus dik onderbetaald. Zo een 300 euro te kort per uur.

  Maar ja de meesten beseffen niet hoe slecht de uitvoering van hun werk is. Hoe slecht de gezondheid van hun patiënten eigenlijk is. Hoe slecht hun eigen gezondheid is. (Burn out suicidaliteit hoort er gewoon bij?) en het slechte management.

  Dit is in de bedrijfswereld niet waar geweest. Daar betaal je voor een manager gemakkelijk 200 euro per uur MET extra legale arbeidsvoorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
De ideale aanvulling op Tempo Medical

Tempo Digest, gedrukt op tabloidformaat gaat in op de congres- en de medische actualiteit. Naast het Wellness katern en op de best-of van Tempo Today.
tempo digitaal
De medische media heruitgevonden

Het eerste digitaal medisch magazine in België; medische actualiteit in interactieve vorm met video-interviews, enquêtes, medische beeldvorming, geluid en natuurlijk ook tekst.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@medisquare.be
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up