35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

Covidmysterie: de lage sterftecijfers in Afrika

Verwacht werd dat het coronavirus het continent zou verwoesten, maar de landen met de hogere inkomens en de betere voorbereidingen lijken het veel slechter te hebben getroffen, aldus The New York Times.

In de eerste maanden van de pandemie werd gevreesd dat Covid Afrika zou verscheuren door landen met een zo zwak gezondheidszorgsysteem als Sierra Leone, waar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie slechts drie artsen per 100.000 mensen werken. De hoge prevalentie van malaria, H.I.V., tuberculose en ondervoeding werd gezien als het begin van een ramp.

Dat is niet gebeurd. De eerste versie van het virus dat over de wereld raasde, had hier relatief minimale gevolgen. De Beta-variant teisterde Zuid-Afrika, net als Delta en Omicron, maar een groot deel van de rest van het continent telde geen vergelijkbare dodentol.

Nu, in het derde jaar van de pandemie, blijkt uit nieuw onderzoek dat het niet langer de vraag is of Covid zich op grote schaal in Afrika heeft verspreid.

Sommige speculaties waren gericht op de relatieve jeugdigheid van de Afrikanen. Hun mediane leeftijd is 19 jaar, vergeleken met 43 jaar in Europa en 38 jaar in de Verenigde Staten. Bijna tweederde van de bevolking in Afrika bezuiden de Sahara is jonger dan 25, en slechts 3 procent is 65 jaar of ouder. Dat betekent dat verhoudingsgewijs veel minder mensen lang genoeg hebben geleefd om de gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekten, diabetes, chronische ademhalingsziekten en kanker) te ontwikkelen die het risico van ernstige ziekte en dood door covid sterk kunnen verhogen. Jonge mensen die met het coronavirus zijn besmet, zijn vaak asymptomatisch, wat het lage aantal gemelde gevallen zou kunnen verklaren.

Er zijn nog veel andere hypotheses geopperd. Hoge temperaturen en het feit dat een groot deel van het leven buiten wordt doorgebracht, kunnen verspreiding voorkomen. Of de lage bevolkingsdichtheid in veel gebieden, of de beperkte infrastructuur voor openbaar vervoer. Misschien heeft blootstelling aan andere ziekteverwekkers, waaronder coronavirussen en dodelijke infecties zoals lassakoorts en ebola, op de een of andere manier bescherming geboden, aldus The New York Times.

Meer lezen

https://www.nytimes.com/2022/03/23/health/covid-africa-deaths.html

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

One comment on “Covidmysterie: de lage sterftecijfers in Afrika”

  1. misschien moeten we eens stilstaan bij de factor angst.
    Hoe angstiger de bevolking, hoe meer covid.
    Reeds in 2020 is uit onderzoek gebleken dat mensen die bij opname in het ziekenhuis een hoge suikerspiegel deden tot 40 % meer kans hebben tot ernstige covid of overlijden. Deze mensen hadden voor hun covid-infectie geen problemen met glycemie.
    Zou het kunnen dat de paniek bij opname aanleiding geeft tot de hoge suikerspiegels???
    En is dan de angstinductie niet de oorzaak van de hoge morbiditeit en mortaliteit???
    Ref.:Outcomes in Patients With Hyperglycemia Affected by Covid-19: Can We Do More on Glycemic Control? Diabetes Care 2020: dc200723. Sardu C, D’Onofrio N, Balestrieri ML et al

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up