De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een studie toont aan dat één op de vijf NCD-patiënten een psychisch probleem ontwikkelde tijdens de pandemie.
Patiënten met niet-overdraagbare ziekten (NCD’s, noncommunicable diseases) meldden dat de lockdown leidde tot een toename van isolatie-, angst- en depressiesymptomen, en tot het ontwikkelen van minder gezonde gewoonten in het algemeen. Deze factoren zorgen ervoor dat patiënten met NCD’s een hoog risico lopen op de verslechtering van hun chronische aandoening of op de ontwikkeling van multimorbiditeiten . In het algemeen is er een toegenomen behoefte om te focussen op het welzijn van patiënten en zorgverleners, stelt Vincent Verschraegen, Country manager Viatris BELUX.
Symptomen van depressie worden vaak opgemerkt door familieleden, buren of zorgverleners, maar niet door de persoon die eraan lijdt. Omdat de lockdown, isolatie en beperkingen een grote invloed hadden zowel op doktersraadplegingen als op operaties, zei 23% van deze patiënten dat ze hun dokter minder vaak bezochten, terwijl 31% aangaf dat hun afspraken geannuleerd of uitgesteld werden. Een vroege herkenning en een tijdige tussenkomst zijn van cruciaal belang om langdurige gevolgen voor de patiënten en hun gezin te vermijden, stelde dr. Kannan Subramaniam, psychiater en Global Medical Lead bij gezondheidszorgbedrijf Viatris.
De bevindingen zijn afkomstig uit een studie die uitgevoerd werd in 2020 en gepubliceerd in 2021, toen Viatris samenwerkte met Carenity, een wereldwijde digitale gemeenschap die patiënten en zorgverleners ondersteunt, Eurocarers en La Compagnie des Aidants (twee belangengroepen die de zorgen van mantelzorgers verwoorden). Uit de enquête bleek dat de patiënten tijdens twee periodes in 2020 het moeilijk hadden om de relatie met hun zorgverleners te onderhouden.
Belgen ondervonden meer angst- en depressiesymptomen tijdens periodes van strengere maatregelen. Deze uitdagingen verhogen de last van de geestelijke gezondheid van een natie en niemand kan dit alleen aanpakken. Overheidsinstanties en de industrie kunnen en moeten elkaar helpen om deze last te verminderen, stelt Dr. Kannan Subramaniam.
Psychische aandoeningen behoren tot de belangrijkste groepen van NCD’s en hebben een grote invloed op de inspanningen om NCD’s te beheersen en te voorkomen. Geestelijke gezondheid is gerelateerd aan kanker, diabetes, hart-en-vaat- en ademhalingsziekten en andere NCD’s. Een gevoel van isolatie ging vaak samen met een verhoging van de stressniveaus te wijten aan de onzekerheid van de situatie. Vincent Verschraegen, Country manager Viatris BELUX, gaat in op de behoefte om te focussen op de manier waarop de farmaceutische industrie een bijdrage kan leveren die verder gaat dan alleen geneesmiddelen aan te bieden.