De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Vrouwen in de gezondheids- en zorgsector hebben te maken met een grotere loonkloof dan in andere sectoren, en verdienen gemiddeld 24% minder dan hun mannelijke collega's.
Vrouwen in de gezondheids- en zorgsector hebben te maken met een grotere loonkloof dan in andere sectoren, en verdienen gemiddeld 24% minder dan hun mannelijke collega's, zo blijkt uit een nieuw gezamenlijk rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Het rapport, 's werelds meest uitgebreide analyse van de ongelijke beloning van mannen en vrouwen in de gezondheidszorg, komt tot de bevinding dat het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen ongeveer 20 procentpunten bedraagt en 24 procentpunten wanneer rekening wordt gehouden met factoren als leeftijd, opleiding en arbeidstijd. Hieruit blijkt dat vrouwen in vergelijking met mannen onderbetaald worden voor de eigenschappen die zij op de arbeidsmarkt bezitten.
Een groot deel van de loonkloof is onverklaarbaar, wellicht als gevolg van discriminatie van vrouwen - die wereldwijd 67 procent van de gezondheids- en zorgwerkers uitmaken. Uit het verslag blijkt ook dat de lonen in de gezondheids- en zorgsector over het algemeen lager zijn dan in andere economische sectoren. Dit is in overeenstemming met de bevinding dat de lonen vaak lager zijn in economische sectoren waar overwegend vrouwen werken.
'The gender pay gap in the health and care sector: a global analysis in the time of COVID-19'-studie komt tot het besluit dat, zelfs met de covid-19 pandemie en de cruciale rol die gezondheids- en zorgwerkers spelen, er slechts marginale verbeteringen in loongelijkheid waren tussen 2019 en 2020.
Het verslag constateert ook een grote variatie in de loonverschillen tussen mannen en vrouwen in verschillende landen, wat suggereert dat loonverschillen in de sector niet onvermijdelijk zijn en dat er meer kan worden gedaan om deze verschillen te verkleinen. Binnen landen zijn de loonverschillen tussen mannen en vrouwen meestal groter in de hogere looncategorieën, waar mannen oververtegenwoordigd zijn. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de lagere looncategorieën.
In openbare ziekenhuizen in ons land is dit niet het geval. Iedereen wordt betaald naargelang hun kwalificatie; er wordt geen onderscheid gemaakt tussen vrouwen en mannen.
Jaren onderhandelingen mee gevoerd.
In ons land is dit niet het geval en zeker niet in openbare ziekenhuizen