De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In de eerste helft van dit jaar kregen de meeste spoedgevallendiensten méér patiënten over de vloer dan in dezelfde periode in 2019.
Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij ruim 20 Vlaamse ziekenhuizen. In twee op de drie bevraagde ziekenhuizen zijn de aanmeldingen op spoed met 10 procent of méér gestegen. De druk op de spoeddiensten is vaak groot: niet alleen omdat ze weer méér patiënten te verwerken krijgen, maar ook omdat ze kampen met een tekort aan verpleegkundigen.
Tijdens de coronacrisis kregen de spoeddiensten aanzienlijk minder patiënten te verwerken, zo blijkt uit onze rondvraag. In sommige ziekenhuizen daalde het aantal aangemelde patiënten met 15 tot meer dan 20 procent; in andere ziekenhuizen bleef de daling beperkt tot minder dan 10 procent.
"Dat zich in de coronajaren minder patiënten meldden, is ook logisch,", zegt dokter Kurt Anseeuw, hoofd spoed van de ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen. "Want de samenleving ging gedeeltelijk op slot: mensen gingen niet meer naar het werk, gingen niet meer sporten. Dat betekent ook dat we geen of minder verkeers-, arbeids- en sportongevallen zagen op spoed."
Maar er is duidelijk méér aan de hand, zeggen een aantal spoedartsen, als we zien hoe sterk de cijfers nu stijgen. Het groeiende tekort aan huisartsen lijkt meer en meer te spelen. "De huisartsen kregen het zwaar te verduren, en zijn overbevraagd tijdens de coronacrisis. En ze zijn nog altijd overbelast.", weet Peter De Paepe, hoofd spoed van het Universitair Ziekenhuis Gent, dat in drie jaar op spoed ruim 20 procent méér aanmeldingen noteert.
Huisartsen voeren in toenemende mate patiëntenstops in, of plannen minder afspraken in om het werk te blijven aankunnen. Of ze gaan met pensioen, of kiezen voor een andere baan. "Door de coronacrisis zijn de huisartsen zich anders gaan organiseren", zegt dokter Anseeuw van de ZNA-ziekenhuizen. "En daardoor moeten patiënten langer wachten om bij de huisdokter langs te gaan , of geraken ze gewoonweg niet meer bij de dokter."
"Huisartsen en spoeddiensten zijn communicerende vaten," legt dokter Schmitz uit van het Jan Portaelsziekenhuis, dat de aanmeldingen op spoed in drie jaar ook met ruim 20 procent zag toenemen. "Als patiënten met een probleem zitten, willen ze graag snel geholpen worden. En als ze niet bij de huisarts terechtkunnen, komen ze ook op spoed aankloppen. Want spoed is 24 uur per dag en zeven dagen per week open, zonder afspraak."
"Het is een trend die we vooral vaststellen in regio's waar er relatief weinig huisartsen zijn," vult Kurt Anseeuw aan, " en zeker in grootstedelijke gebieden waar patiënten hoe dan ook al minder geneigd zijn om naar de huisarts te gaan. Zo zien we in ons eigen ziekenhuisnetwerk de aanmeldingen op spoed het sterkst toenemen op de campus Stuyvenberg."