De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen wordt gecorreleerd met een hoger risico op T2D, onafhankelijk van de algemene kwaliteit van de voeding.
Om het gebrek aan bewijs over dit onderwerp aan te pakken, onderzocht een team prospectief de associaties tussen de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen en type 2-diabetes (T2D) in drie Amerikaanse cohorten.
De auteurs bestudeerden prospectief gegevens van 62.583 vrouwen uit de Nurses' Health Study (NHS, 1984-2014), 88.633 vrouwen uit de Nurses' Health Study II (NHSII, 1991-2017) en 38.837 mannen uit de Health Professionals Follow-up Study (HPFS, 1986-2016).
Tijdens de follow-up van 4.784.680 persoonsjaren werden 17.432 gevallen van T2D gedocumenteerd. Uit analyses bleek dat een hogere consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen samenhing met een hoger risico op T2D (p voor trend <0,0001). Het verband bleef significant na verdere correctie voor de algemene voedingskwaliteit (p voor trend <0,0001). De resultaten waren consistent tussen subgroepen in analyses gestratificeerd naar leeftijd, geslacht, BMI, voedingskwaliteit en lichaamsbeweging.
De consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen wordt gecorreleerd met een hoger risico op T2D, onafhankelijk van de algemene kwaliteit van de voeding. Deze resultaten bieden extra ondersteuning voor de huidige aanbevelingen om de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen te beperken als onderdeel van een gezonde voeding ter preventie van type 2-diabetes.
Referentie: Chen Z., Ultra-processed food consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective cohort studies in the US. Abstract n°3. EASD 2022.
Meer lezen in Tempo Medical:
https://en.calameo.com/read/0012252968b127fa85a09?authid=Uuyn7axMBn8j
september 10, 2025
Hypertensie bij kinderen: hogere voortijdige cardiovasculaire sterfte Het artikel