De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Historisch gezien zijn er altijd disciplines die ondergewaardeerd zijn in de officiële tarieven”, zo zegt dr. Steven Colpaert, diensthoofd plastische chirurgie in het AZ Monica in De Standaard.
“De vergoeding voor sommige prestaties is lachwekkend. Zo bedraagt het conventietarief voor het wegnemen van een huidgezwel 33,79 euro. Daarmee moeten we ook de kosten voor infrastructuur, assistentie en steriel materiaal betalen. Dat is niet haalbaar zonder extra honorarium te vragen.”
“Ik heb zelf nog gewerkt in de sterk gereguleerde Engelse gezondheidszorg. Die geeft veel meer rust aan de artsen en je bent zeker van een vol programma. Hier in België is het systeem minder prettig om in te werken, maar de patiënten plukken wel de vruchten van een competitiever systeem. En de meeste artsen blijven tegen democratische prijzen werken omdat het een competitieve markt is. Op een steenworp van mijn ziekenhuis zijn er nog dertig degelijke plastische chirurgen. Dan denk je wel even na voor je de prijzen omhoog duwt.”
“Natuurlijk moet de basiszorg aan iedereen gegarandeerd worden en moeten excessen gemonitord worden. Ik ben mij ook heel bewust van de beperkingen van de vrije markt. De regulering van de overheid maakt de gezondheidszorg in België juist sterker. Maar enige vorm van competitie moet wel kunnen blijven bestaan.”
Meer lezen
https://www.standaard.be/cnt/dmf20221025_97685611
mi is het grootste probleem dat de erelonen de laatste 40!! jaar NOOIT VOLLEDIG geïndexeerd zijn.
het ene jaar indexatie 2% terwijl de index 4% gestegen was; het andere jaar geen indexatie van de technische prestaties enz. geen opslag, tenzij het GMD, waarvoor dank aan minister Vandenbroucke. vakbonden ???
geef ons een eerlijk uurloon zodat wij zelf een secretariaat kunnen uitbouwen, praktijkhulp in dienst nemen, zoals in de advocatuur, zonder dure administratie in Brussel om de aanvragen goed te keuren (zoals Impulseo, enz.)