35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Laat artsen na hun 65ste aan de slag blijven”

Oudere artsen kunnen een zegen zijn voor de gezondheidszorg, schrijven Marc Goethals en Herbert De Raedt in De Standaard.

“Een beroepsgroep die niet aan bod komt in de berichtgeving over leeftijdsdiscriminatie, is die van de ziekenhuisartsen. Normaal wordt in ons land het contract met de ziekenhuisartsen stopgezet op 65 (binnenkort 67) jaar. Voor de meeste ziekenhuisartsen betekent dat ‘einde loopbaan’, behalve voor de minderheid die kan terugvallen op een privépraktijk. Pensioen zou een recht moeten zijn en geen plicht. In de VS is een derde (!) van de actieve geneesheren ouder dan 65 jaar. Ook bij ons verkiezen veel collega’s op die leeftijd aan de slag te blijven. Financiële motieven zijn daarbij minder belangrijk dan de passie voor het beroep en de gehechtheid aan de zorgrelatie met patiënten.

Hoewel de meeste ziekenhuisartsen zelfstandigen zijn, werken ze bijna altijd in associatief verband en hebben ze het akkoord van de collega’s van de associatie nodig (hetzelfde specialisme) om als oudere arts verder te mogen werken. Vaak stellen jongere collega’s een veto.

Bij gebrek aan andere argumenten blijft het leeftijdscriterium toch vaak doorslaggevend. De bijscholingsgraad van artsen daalt immers niet met de leeftijd, maar hangt vooral af van de mate van interactie met collega’s. In de VS duiken oudere artsen ook niet vaker op in de statistieken van medische fouten dan jongere collega’s. Die ‘malpractice’ piekt in de leeftijdscategorie 40-45 jaar. Artsen die autoritair optreden, worden wél vaker aangeklaagd voor foutief ­medisch handelen.”

Meer lezen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20230109_98073555

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

2 comments on ““Laat artsen na hun 65ste aan de slag blijven””

  1. De leeftijdsgrens van 65 jaar is uitgevonden in Duitsland (boekhouder van de Heer Krupp- in 1890, toen de levensverwachting gemiddeld 46 jaar was...dus om economische reden, niet wetenschappelijke.
    Sindsdien leven wij in West Europa elk jaar 3 maand langer...
    Laat de personen die langer wensen te werken verder werken! Zoniet gaan alle pensioenkassen failliet.

  2. Het plethora argument (we zijn met teveel artsen) speelt zeker mee in de beslissing die vele ZKH nemen over hun artsen. Perifere praktijken brengen niet steeds soelaas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up