De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
The New York Times stelde tien van de beste voedingsdeskundigen in de VS één vraag: Wat is een voedingsmythe waarvan u zou willen dat die verdwijnt en waarom?
Mythe nr. 1: Vers fruit en groenten zijn altijd gezonder dan ingeblikte, ingevroren of gedroogde varianten.
Mythe nr. 2: Alle vet is slecht.
Mythe nr. 3: 'Calorieën in, calorieën uit' is de belangrijkste factor voor gewichtstoename op lange termijn.
Mythe nr. 4: mensen met diabetes type 2 mogen geen fruit eten.
Mythe nr. 5: Plantaardige melk is gezonder dan melk.
Mythe nr. 6: witte aardappelen zijn slecht voor je.
Mythe nr. 7: je moet je kinderen in hun eerste levensjaren nooit pindaproducten geven.
Mythe nr. 8: de eiwitten in planten zijn niet voldoende
Mythe nr. 9: Het consumeren van voedingsmiddelen op basis van soja kan het risico op borstkanker verhogen.
Mythe nr. 10: Fundamenteel voedingsadvies blijft almaar veranderen.
Dit is niet het geval, zegt Dr. Marion Nestle, een professor emerita in voeding en volksgezondheid aan de New York University. "In de jaren 1950, de eerste dieet aanbevelingen voor de preventie van obesitas, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en dergelijke geadviseerd balanceren calorieën en het minimaliseren van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigd vet, zout en suiker. De huidige Amerikaanse voedingsrichtlijnen dringen hetzelfde aan." Ja, de wetenschap evolueert, maar de belangrijkste voedingsadviezen blijven consistent. Of zoals auteur Michael Pollan het forumeert: "Eet voedsel. Niet te veel. Vooral planten." Dat advies werkte 70 jaar geleden, en doet het nog steeds, zegt dr. Nestle. En het laat veel ruimte voor het eten van voedsel waar je van houdt.
Meer lezen
https://www.nytimes.com/2023/01/19/well/eat/nutrition-myths.html