De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In wat volgens de auteurs de grootste studie in zijn soort is, ontdekten onderzoekers van Stanford Medicine dat het imposter-syndroom meer voorkomt bij artsen dan bij andere werknemers in de VS.
Een nieuwe studie van onderzoekers van Stanford Medicine toont aan dat onder Amerikaanse werknemers, artsen meer kans hebben dan anderen om de effecten te voelen van het imposter syndroom, een fenomeen waarbij iemand zich ontoereikend voelt ondanks bewezen competentie.
De studie, online gepubliceerd op 15 september in Mayo Clinic Proceedings, is de grootste die het imposter syndroom bij artsen onderzoekt, aldus de hoofdauteur, prof. dr. Tait Shanafelt,
"Vergeleken met de gemiddelde werknemer blijken artsen in andere studies hogere niveaus van veerkracht, zingeving en sociale steun te hebben, maar geven zij vaak voortdurend voorrang aan de behoeften van anderen boven die van henzelf," aldus Shanafelt. "Deze studie toont aan dat artsen een achilleshiel hebben: Ongeacht hun prestaties of niveau, hebben veel artsen het gevoel dat het nooit goed genoeg is."
“De verwachting dat ze boven de menselijke grenzen moeten gaan, buitensporig veel uren moeten maken en geen hulp moeten zoeken, draagt bij tot de perceptie van persoonlijke tekortkomingen en het uitstellen van hun eigen behoeften, aldus prof. Shanafelt.
https://med.stanford.edu/news/all-news/2022/09/physicians-imposter-syndrome.html