De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Deze maand zijn twee afzonderlijke studies gepubliceerd waarin de gezondheidsbevorderende eigenschappen van het mediterrane dieet worden geprezen.
De eerste studie verscheen in het tijdschrift BMC Medicine, op basis van gegevens van meer dan 60.000 mensen. Het stelt dat dit dieet - traditioneel rijk aan fruit en groenten, granen, zeevruchten, noten en gezonde vetten - het risico op dementie met bijna een kwart zou kunnen verlagen.
De tweede studie, gebaseerd op het werk van een team van de Universiteit van Sydney en gepubliceerd in het tijdschrift Heart, stelde dat vrouwen die het mediterrane dieet volgden het risico van vroegtijdig overlijden met bijna een kwart konden verminderen.
“Het is geen mediterraan voedsel, het is gewoon voedsel. Het is geen dieet, het is gewoon hoe dingen zijn”, aldus The Guardian. Mensen in de Mediterrane regio’s eten over het algemeen seizoensgebonden, niet alleen omdat het beter is, maar omdat het goedkoper is. Niemand meet zijn (lokale, biologische) olijfolie af in theelepels of weegt zijn walnoten. Het dieet van mensen bevat natuurlijk bladgroenten en vette vis, maar ook rijke kazen, en combineren dat steevast met een goed glas rode wijn.
Het gaat om meer dan alleen eten. De meeste bedrijven sluiten rond lunchtijd voor een uur, of twee. Op zondag is bijna alles gesloten. Het idee van tijd doorbrengen met familie en vrienden, of gewoon tijd voor jezelf, is heilig. Het wordt afgekeurd om buiten de normale werktijden contact op te nemen over werk.
“Het is een zacht levensritme, een houding om momenten van plezier te nemen, goed te eten, goed uit te rusten en vriendschappen te onderhouden, die het leven ten goede komt en uiteindelijk levensverlengend kan zijn, aldus The Guardian.
https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02772-3
https://heart.bmj.com/content/early/2023/02/14/heartjnl-2022-321930