35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

Gebroken hart syndroom: meer dan een metafoor

Uit onderzoek blijkt dat er wat het hart betreft verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Een voorbeeld daarvan is Takotsubo cardiomyopathie.

Uit onderzoek blijkt dat er wat het hart betreft verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Een voorbeeld daarvan is Takotsubo cardiomyopathie die voor het eerst beschreven werd in 1990 in Japan en veel vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Er werd ooit aan getwijfeld of er wel zoiets bestaat als een gebroken hart-syndroom. “Het ‘broken heart’ syndroom of ‘Takotsubo cardiomyopathie’ bestaat, zoveel is zeker, het is uitvoerig gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur”, zo zegt longarts en intensivist aan het UZA dr. Linda Remels. “Aangenomen wordt dat tijdens een acute heftige stressvolle of emotionele ervaring grote hoeveelheden stresshormonen of catecholaminen, zoals adrenaline, vrijkomen in het bloed. Hierdoor komt een ingewikkeld proces op gang, met als uiteindelijk gevolg dat de samentrekbaarheid van de linkerhartkamer verstoord wordt ('stunning'). De basis van het hart blijft pompen, maar de punt staat stil en bolt op. Hierdoor ontstaat de typische viskruik-vorm (Takotsubo) met een smalle hals en een opgeblazen punt.”

“De klachten lijken sterk op die van een hartinfarct”, zegt dr. Remels. “Ongeveer 2 tot 5% van de patiënten die omwille van een acute hartaanval in het ziekenhuis worden opgenomen, blijken in feite te lijden aan het gebroken-hart-syndroom: een drukkend gevoel of pijn in de borst, kortademigheid en hartkloppingen. De aandoening verdwijnt gelukkig meestal na enkele dagen tot weken en is doorgaans goed te behandelen. Uitzonderlijk kan het een dodelijke afloop kennen.”

“Een acute heftige emotie zoals overweldigend verdriet of intens geluk kan wel degelijk fysieke gevolgen hebben”. Dr. Linda Remels. “Chronische stress daarentegen onderdrukt het immuun systeem en maakt mensen in moeilijke tijden vatbaarder voor infecties.”

Meer lezen in Tempo Medical

https://www.calameo.com/read/001225296e85f9979076f?authid=Rt5JjZrv5EI1

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up