35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Oudere huisartsen werken meer uren dan jonge artsen”

Dat blijkt uit een Belgisch rapport over hoe huisartsen hun tijd besteden en hun werk ervaren.

Het ‘Rapport: analyse tijdsbesteding huisartsen’ kwam er op vraag van de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en in opdracht van de Planningscommissie medisch aanbod van de FOD Volksgezondheid. Het rapport peilt ook naar de toekomstvisie van de huisartsen.

Huisartsen spenderen, zoals verwacht, het overgrote deel van hun werktijd aan rechtstreekse interacties met patiënten (73%). Er is daarin weinig tot geen verschil tussen huisartsen op verschillende werkplekken of in verschillende provincies. De overige werktijd van de huisartsen wordt gespendeerd aan medische taken, zoals wachtdiensten, en niet-medische taken, zoals dossier- en agendabeheer.

Bijna een vijfde van de huisartsen voerde een patiëntenstop in, maar voor 58% van de huisartsen geldt dat zij wél nog nieuwe patiënten aanvaarden, als zij voldoen aan specifieke voorwaarden. De nieuwe patiënt moet bijvoorbeeld wonen in een specifiek afgebakend gebied of familie zijn van een huidige patiënt. 25% van de huisartsen accepteert nog steeds nieuwe patiënten, zonder voorwaarden. Wat in deze beslissing een duidelijke rol speelt is de locatie waar de huisarts werkt. Zo aanvaardt een vijfde van de Waalse huisartsen geen nieuwe patiënten. In Vlaanderen en Brussel is dat beduidend minder: minder 16% van de huisartsen voerde er een patiëntenstop in. Ook de verschillen tussen provincies zijn opmerkelijk. In West-Vlaanderen bijvoorbeeld geeft slechts 8% van de huisartsen aan nieuwe patiënten te weigeren, tegenover 22% in het nabijgelegen Oost-Vlaanderen.

Gevraagd naar de ideale werkweek, stelt de helft van de huisartsen dat zij een werkweek zouden verkiezen van 38 of 40 uur. Dit staat echter in schril contrast met de realiteit, aangezien slechts minder dan een vijfde van de huisartsen zo’n werkweek heeft. De reële werktijd ligt een stuk hoger dan de gewenste werktijd. De helft van de huisartsen werkt namelijk 50 tot 64 uur per week. Een vijfde van de huisartsen werkt zelfs meer dan 64 uur per week (17%). Er tekenen zich belangrijke verschillen af wanneer gekeken wordt naar leeftijd. Uit de cijfers blijkt dat het gemiddeld aantal effectief gewerkte uren toeneemt met de leeftijd van de huisarts. Oudere huisartsen werken dus momenteel meer uren dan de jongere artsen. De groep huisartsen, waarvan de ideale werkweek van 38 à 40 uur overeenkomt met de effectief gewerkte uren, is vrij jong, namelijk 39 jaar.

Op nationaal niveau ziet de meerderheid van de huisartsen zichzelf in de nabije toekomst zijn of haar job als huisarts verder uitoefenen. Met name 82% van de huisartsen gaat door als huisarts, 8% gaat in de nabije toekomst met pensioen, 4% wil een andere loopbaan en voor 6% is het nog onduidelijk hoe de toekomst eruit ziet. Van de mannelijke huisartsen gaat maar liefst 15% in de nabije toekomst op pensioen, tegenover 3% van de vrouwelijke huisartsen. Huisartsen staan in spreidstand. De afstand tussen de gewenste werktijd van zo’n 40 uur per week enerzijds en de reële werkweek van gemiddeld 50 uur anderzijds is groot. Hoewel de helft van de huisartsen aangeeft dat een ideale werkweek 38 tot 40 uur telt, is dit slechts voor 17% van de huisartsen de realiteit. Het zijn voornamelijk jongere artsen waarvan de ideale werkweek van 38 à 40 uur overeenkomt met de effectief gewerkte uren. Het gemiddeld aantal effectief gewerkte uren neemt toe met de leeftijd van de huisarts. Het zijn hoofdzakelijk de oudere (mannelijke) artsen die momenteel meer dan 60 uur per week werken. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden, wetende dat 15% van de huisartsen in de nabije toekomst met pensioen gaat. Een jonge arts zal qua tijdsinvestering dus niet het volledige werkpakket van een gepensioneerde arts opvangen. De visie op ‘voltijds werk’ van de jongere generaties huisartsen is te verschillend van de visie van de oudste generatie.

Meer lezen

https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20230417_nl_im_associates_-_rapport_tijdsindeling_huisartsen.pdf

 

 

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

One comment on ““Oudere huisartsen werken meer uren dan jonge artsen””

  1. Vroeger,,,,werkten we van 7 tot 7,,,5 keer per week, zaterdag was stoppen om 12 uur een ideaal, zondag eens uitslapen was een ongelooflijke luxe,,,ook en vooral door de hulp van ons assistente,,,onbetaalde echtgenote,,,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up