De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De arbeidsvoorwaarden voor artsen in opleiding worden wat beter. Ze mogen niet langer meerdere weken 72 uur werken en onder meer het nachtwerk wordt beter vergoed.
De arbeidsomstandigheden voor artsen in opleiding zijn al langer dan vandaag een probleem. Te vaak werken ze een aantal weken na elkaar 60 of zelfs 72 uur (wat volgens henzelf, zo bleek uit een recente enquête, ook gevolgen heeft voor de kwaliteit van de zorg), aldus VRT NWS.
In het voorjaar van 2021 brak daardoor ei zo na een staking van artsen-specialisten in opleiding uit. Het akkoord tussen ziekenhuizen en artsen dat toen gesloten werd moest in 2023 vernieuwd worden, en dat is dus ondertussen gebeurd na overleg tussen de ziekenhuiskoepels en de artsen.
Concreet zal het niet langer mogelijk zijn om de artsen in opleiding weken na elkaar voor 72 uur in te roosteren. Tegelijkertijd gaan ook de vergoedingen voor nachtwerk en het verplaatsings- en onkostenforfait omhoog. Ook thuiswerk kan nu geregistreerd worden.
"Een mooi signaal naar de achterban", zegt Maarten Falter van de Vlaamse Vereniging voor Artsen-specialisten in Opleiding (VASO) op VRT NWS.De regering helpt mee te betalen. Bovenop de 30 miljoen die ze jaarlijks op tafel legt, komt nog eens 6,7 miljoen. Bedoeling is om de financiële impact op de ziekenhuizen en de stagemeesters beperkt te houden.
Meer lezen