De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Dat zegt professor huisartsgeneeskunde Jan De Lepeleire (KU Leuven), bestuurder bij het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in Het Nieuwsblad.
“We zeggen graag dat we het beste gezondheidssysteem van heel de wereld hebben, maar er zijn toch wel belangrijke opmerkingen te maken. Dat zegt professor huisartsgeneeskunde Jan De Lepeleire (KU Leuven), bestuurder bij het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in Het Nieuwsblad.
Zeker de slechte score van preventie is hem een doorn in het oog. “Er zit iets compleet aberrant in de regelgeving”, zegt hij. “Veel kosten van preventie zijn voor de Vlaamse gemeenschap, de baten zitten heel vaak federaal.”
“Ik ben gestart in 1982 en toen zei men ons: het Riziv is de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, preventie maakt daar geen deel van uit, wat sommigen heel strikt interpreteren. Er staat nergens een regel dat het zo is: afname van het uitstrijkje bij huisartsen en gynaecologen is evengoed preventie en wél vergoed.”
Ook over de wachttijden is professor De Lepeleire bezorgd. “Het is een van de grote troeven van ons gezondheidssysteem dat je overal terecht kan. Maar dat is ook niet meer het geval. Ik stel me vragen hoe het komt dat met cijfermatig voldoende huisartsen toch een aangevoeld tekort is. Er is geen tekort aan huisartsen, wel aan beschikbare huisartsenuren”, aldus de professor in Het Nieuwsblad.
Meer lezen
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240131_97311163
totaal er mee eens ,als huisarts van 66 j zie ik s'avonds mensen die niet meer terecht kunnen in de groepspraktijken gezien afspraken
ik werk nog met vrije consultaties en zie dan die mensen ,het is mijn deontologische plicht ze op te vangen voor het geld doe ik het niet
onlangs kwamen, hier twee verpleegsters van het RIZIV en maakten de opmerking dat ik geen papier in de wachtzaal hing van patient stop
wat ik ook zei deontologisch mag dat niet ,ze beamen dat ook
Probleem van de huidige huisarts en de zorg in het algemeen: de normen hanteren zoals die bestaan in het bedrijfsleven, in de detailhandel en in de dienstensector, een job from 9 to 5. Niemand wil inzien dat het een niet te rijmen is met het ander; dienstbaarheid met de rem er op, daar lijkt het naar.