De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Het grootste onderzoek terzake ooit vindt directe verbanden met hogere risico's op kanker, hartziekten en vroegtijdig overlijden.
De bevindingen, gepubliceerd in de BMJ, suggereren dat diëten met veel UPF schadelijk kunnen zijn voor veel aspecten van de gezondheid. De resultaten van het onderzoek waarbij bijna 10 miljoen mensen betrokken waren, onderstreepten de behoefte aan maatregelen om de blootstelling aan UPF aan te pakken en te verminderen, aldus de onderzoekers.
Bij het onderzoek waren deskundigen van een aantal toonaangevende instellingen betrokken, waaronder Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in de VS, de Universiteit van Sydney en de Sorbonne Universiteit in Frankrijk.
"Over het geheel genomen werden er directe verbanden gevonden tussen blootstelling aan ultraverwerkte voedingsmiddelen en 32 gezondheidsparameters die mortaliteit, kanker, en mentale, respiratoire, cardiovasculaire, gastro-intestinale en metabole gezondheidsuitkomsten omvatten."
"Grotere blootstelling aan ultraverwerkte voedingsmiddelen werd in verband gebracht met een hoger risico op ongunstige gezondheidsuitkomsten, met name cardiometabolische, veel voorkomende psychische stoornissen en sterfte”, aldus de onderzoekers in The Guardian.
"Deze bevindingen bieden een onderbouwing voor het ontwikkelen en evalueren van de effectiviteit van het gebruik van op de bevolking gebaseerde en volksgezondheidsmaatregelen om de blootstelling aan ultrabewerkte voedingsmiddelen via de voeding aan te pakken en te verminderen voor een betere menselijke gezondheid."
Ultrabewerkte voedingsmiddelen, waaronder verpakte gebakken producten en snacks, koolzuurhoudende dranken, suikerhoudende ontbijtgranen en kant-en-klaarmaaltijden, ondergaan meerdere industriële processen en bevatten vaak kleurstoffen, emulgatoren, smaakstoffen en andere additieven. Deze producten bevatten vaak veel toegevoegde suikers, vetten en/of zout, maar weinig vitamines en vezels.
Meer lezen