35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Het advies van uw huisarts over een dreigend zorginfarct”

Huisartsenvereniging Domus Medica stelde zaterdag, tijdens het Lentesymposium, haar memorandum ‘Het advies van uw huisarts over een dreigend zorginfarct’ voor.

Het memorandum benadrukt de dringende noodzaak om actie te ondernemen tegen het dreigende zorginfarct in ons land en heeft tien concrete adviezen klaar voor alle politieke partijen.

In het memorandum waarschuwt Domus Medica dat de gezondheidszorg onder toenemende druk staat door vergrijzing, een groeiend aantal psychosociale problemen en een tekort aan middelen en arbeidskrachten. Als er niet snel wordt ingegrepen, zal dit een zware last leggen op het gezondheidssysteem en de kwaliteit van zorg in gevaar brengen.

Voor de wetenschappelijke beroepsvereniging is het duidelijk: om het zorginfarct te voorkomen is een betere ontwikkeling van de huisartsenzorg en de eerstelijnszorg nodig. Het is immers bewezen dat patiënten met een vaste huisarts in een nabije praktijk, minder zorg nodig hebben en langer en gezonder leven.

Meer lezen

https://www.domusmedica.be/actueel/memorandum-domus-medica-het-advies-van-uw-huisarts-over-een-dreigend-zorginfarct

 

 

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

One comment on ““Het advies van uw huisarts over een dreigend zorginfarct””

  1. Alles is gaan mislopen halverwege de jaren 90: alle middelen waren toen goed om de huisartsgeneeskunde te informatiseren, gewoonweg een commerciële bedoening. Doel was om tegen 2005 iedere arts met een laptop, PC, gsm, tablet en dgl. op te schepen: dit heeft nog wel 10 jaar langer geduurd !
    Op die manier werd het persoonlijk contact met de patiënt, gewild of ongewild, op de achtergrond geschoven, en ontstond er een verwatering van de man tot man situatie en relatie.
    Destijds wist een huisarts tijdens een raadpleging of huisbezoek al voor +/- 85% op voorhand wat er uit de bus zou komen: wat een tijdswinst !
    Zo'n toestand is actueel utopisch: alles staat zogenaamd 'op het scherm' en moet bereikbaar zijn voor de collega's in de groepspraktijk of tijdens de wachtdienst.
    Mooi zo en op die manier hebben al die artsen meer genot van hun privacy en hun andere interesses, maar de patiënt heeft er niks aan.
    Tussen hem of zij en de arts achter het bureau staat een scherm, een filter met vaak een averechts effect.
    Ik zie maar één oplossing: contact en relatie moeten opnieuw veel persoonlijker worden met reductie van het belang van de PC - ik zeg niet de waarde - want anders verdwijnt het begrip HUISarts uit het woordenboek !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up