35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

Zelfmoordgedrag bij artsen: waar staan we?

Zorgverstrekkers zijn een van de beroepsgroepen waarin de zelfmoordcijfers het hoogst zijn. Een nieuwe studie heeft de thans beschikbare gegevens over zelfmoord bij mannelijke en vrouwelijke artsen vergeleken met die in de algemene bevolking.

De auteurs hebben de literatuur doorgenomen en een meta-analyse uitgevoerd van 39 studies met in het totaal 3303 gevallen van zelfdoding bij mannelijke artsen en 587 bij vrouwelijke (observatieperiode respectievelijk 1935-2020 en 1960-2020).

Alle studies samen beschouwd, was het zelfmoordcijfer bij mannelijke artsen 5% hoger dan in de algemene bevolking (HR 1,05, 95% BI: 0,90-1,22). Bij vrouwen was de HR significant hoger: 1,76 (95% BI: 1,40-2,21). De auteurs hebben wel een hoge heterogeniteit tussen de studies vastgesteld. Het zelfmoordcijfer is overigens over verloop van tijd gedaald. Het zelfmoordcijfer bij mannelijke artsen was 81% (95% BI: 1,55-2,12) hoger dan in andere beroepen.

De auteurs concluderen dat het zelfmoordcijfer over verloop van tijd blijkt te dalen. Dat cijfer blijft echter hoger bij vrouwelijke artsen. Er moet dus een grotere inspanning worden geleverd om zelfmoord bij artsen te voorkomen, vooral bij vrouwelijke artsen en in risicogroepen.

Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

One comment on “Zelfmoordgedrag bij artsen: waar staan we?”

  1. Cijfers zonder meer geven weinig inzicht. Ik ken één arts die euthanasie wenste maar geen collega wou lastig vallen en er liever 'zelf voor zorgde'. Is dat een suicide in de gangbare betekenis? Mijn inziens niet. Het zou ook zeer nuttig zijn om te kijken naar de vervulde functie: erg geïsoleerd (huisarts in solo praktijk, psychiater, e.a.) of werkzaam in team en/of groepspraktijk.
    Om effectief te kunnen helpen moet ge de context kennen.
    Attent zijn voor prodromen: een arts op drie doet vanaf de leeftijd van 60 jaar aan binge drinken.
    Een laatste punt: de drempel voor een arts om een andere arts aan te spreken is hoger.
    Al wat de drempel kan verlagen is welkom. Ik weet dat er al enig aanbod is maar heeft dat al tot iets geleid? Indien wel mag dat meer bekendheid krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up