De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Collageensupplementen winnen ook aan populariteit op sociale media. Ze zouden de huid hydrateren, veroudering tegengaan en de gezondheid van de gewrichten verbeteren.
Echter, dergelijke beweringen kunnen door fabrikanten niet worden gebruikt zonder te steunen op solide wetenschappelijke studies. Tot op heden heeft geen enkele studie overtuigend aangetoond dat collageen hydraterende eigenschappen heeft of effectief huidveroudering voorkomt.
Test Aankoop heeft een klacht ingediend bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en waarschuwt consumenten voor de aankoop van deze dure en wetenschappelijk ongegronde supplementen.
Illegale gezondheidsclaims
Gezondheidsclaims zoals "bevorderlijk voor de gewrichten" en "hydraterend" kunnen niet zomaar gebruikt worden. Ze worden strikt gereguleerd door de Europese regelgeving en moeten worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Tot op heden is er nog geen dergelijke goedkeuring verleend voor collageen, maar sommige fabrikanten lijken zich weinig aan te trekken van deze regels en vermelden deze claims op de verpakking van hun producten.
Anderen omzeilen de regels door een kleine hoeveelheid vitamine C toe te voegen aan de ingrediënten van hun product, omdat de claim "draagt bij tot de normale vorming van collageen en kraakbeen" is toegestaan voor vitamine C. Volgens Test Aankoop misleidt deze praktijk de consumenten, omdat niet duidelijk wordt aangegeven dat de claim alleen betrekking heeft op de aanwezige vitamine C en niet op het collageen zelf.
Misleidende cosmetische claims
Andere claims op deze producten, zoals "jongere huid" en "anti-aging product", vallen onder schoonheidsclaims. Deze zijn niet onderworpen aan specifieke wetgeving, in tegenstelling tot gezondheidsclaims, maar ze mogen de consument niet misleiden. Met andere woorden, ze moeten wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Toch zijn de studies die aantonen dat collageen daadwerkelijk huidveroudering vermindert op zeer kleine schaal uitgevoerd en hebben ze tegenstrijdige resultaten opgeleverd.
De organisatie heeft deze illegale en misleidende claims gemeld aan het FAVV en de FOD Economie. "Consumenten worden ertoe gebracht te geloven dat ze producten kopen die het uiterlijk van hun huid zouden verbeteren, terwijl ze in werkelijkheid veel geld uitgeven - soms meer dan 200 euro per maand - aan producten waarvan de effectiviteit niet is bewezen. De claims die u doen geloven dat deze supplementen het aanzien van uw huid aanzienlijk zullen verbeteren, zijn misleidend en zouden niet op de verpakkingen mogen staan. Om goed voor uw huid te zorgen, kunt u beter kiezen voor een goede zonnebescherming, een effectieve hydraterende crème gebruiken en roken vermijden," besluit ze.
Persbericht.