De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Onlangs is een studie gepubliceerd die het effect van chocoladeconsumptie op het risico op ontwikkeling van type 2-diabetes heeft onderzocht.
Voor hun studie hebben de vorsers de gegevens doorgenomen van drie grote Amerikaanse cohortes met in het totaal meer dan 190 000 mensen die gedurende tientallen jaren werden gevolgd.
Het eten van chocolade en vooral zwarte chocolade correleerde met een lager risico op type 2-diabetes. Het risico op type 2-diabetes was 21% lager bij de mensen die minstens vijf porties zwarte chocolade per week aten, dan bij de mensen die er zelden of nooit aten. Die correlatie is niet teruggevonden met melkchocolade. Melkchocolade correleerde zelfs met een gewichtstoename op lange termijn.
De vorsers schrijven dat beschermende effect toe aan de grote hoeveelheid flavonoïden in zwarte chocolade. Flavonoïden hebben ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Ze voegen er evenwel aan toe dat verder onderzoek nodig is om die resultaten te bevestigen en de onderliggende mechanismen te ontrafelen.
Hier Klikken. om er meer over te vernemen